Türkiye'nin 'Uzun Yaşam Kenti' olarak tescillenen Nazilli'de, ilçede ücretsiz olarak hizmet veren Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık merkezi, Türkiye'ye örnek oluyor.
Türkiye'nin ilk Alzheimer hastaları ve aileleri için buluşma ve danışmanlık merkezi olan Nazilli, yaptığı başarılı çalışması ile çevre il ve ilçelere örnek olmaya devam ediyor. Belediye Başkanı Haluk Alıcık, göreve başladığı günden beri birçok hizmetin yanında kendisine en büyük manevi haz veren işin, Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi olduğunu söylerken bu merkez ile ne kadar çok övünse azdır diyen Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık merkezi ziyaretçileri, böyle bir merkezi kendi il ve ilçelerinde de uygulamaya geçirebilmek için Türkiye'nin ilk Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi'ni ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunmaya devam ediyor.
Temel hedeflerinin Denizli'de Nazilli'nin başardığı bu güzel hizmeti hayata geçirmek olduğunu ifade eden Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi'nden gelen heyet önce Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ı makamında ziyaret ederek merkez hakkında bilgi alıp fikir alışverişinde bulundular. Başkan Haluk Alıcık'ın böyle bir merkezi hayata geçirmesi ile tüm Türkiye ve dünyaya örnek teşkil ettiğini söyleyen heyet, Başkan Alıcık'a teşekkür etti. Ziyarete Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkanı Nöroloji uzmanı Uz.Dr. Sultan Çağırıcı, Kızılcabölük Belediye Başkanı Aldülkadir Uslu'nun eşi Hatice Uslu,Tülay Çetin ve Kader Kurhan katıldı.
Türkiye Alzheimer Derneği Denizli şubesi olarak Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ı Nazilli'de hayata geçirdiği bu merkezin başlangıcından sonucuna kadar tüm evrelerini öğrenerek aynı modeli Denizli'de de hayata geçirmek için yaptıkları ziyaretlerinde Türkiye Alzheimer Derneği Denizli Şubesi Başkanı Nöroloji uzmanı Uz.Dr. Sultan Çağırıcı ise; "Nazilli'nin başardığı bu güzel hizmeti bizde Denizli'de hayata geçirmek istiyoruz. Çok değerli Belediye Başkanımızı yapmak istediğimiz bu çalışma için ziyaret ettik. Kendileri Türkiye'de önemli bir işe imza attılar. Gerçekten çok güzel, güzelliğin ötesinde değeri çok büyük bir hizmet. Bu hizmet maddi olarak hiçbir şekilde paha biçilmez. Nazilli Belediyesi Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık merkezini açarak vatandaşa hizmet vermekteler. Biz, kendilerinin gitmiş olduğu yolu izleyerek Nazilli'yi örnek alacağız. Bizde Denizli'de Alzheimer gündüz bakım evi açmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili Başkanımızın öneri ve tavsiyeleri bizim için çok önem arz ediyor. Kendilerinden önerilerini, tavsiyelerini alıp nasıl bir yol izlememiz gerektiğini danışarak daha emin adımlar atabileceğiz. Bizlere vakit ayırıp bu konuda tavsiyelerde bulunduğu için ve en önemlisi Nazilli'de tek örneği olan Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık merkezi'ni hayata geçirdiği için kendisine çok teşekkür ediyor ve kutluyoruz. "
"SOSYAL BELEDİYECİLİKTE İLKE İMZA ATTIK"
Başkan Alıcık, Denizli'den gelen heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek merkezin fikir aşamasından faaliyete geçme aşamasına kadar tüm ayrıntıları heyete anlattı. Yapacak oldukları çalışmalarda da destek vereceklerini ifade eden Başkan Haluk Alıcık, Denizli'den gelen heyete "Uzun yaşam şehri Nazilli" sloganıyla ilçedeki hayat standartlarını daha da iyileştirmek için çalıştıklarını vurguladı. Başkan Alıcık, "İlimizdeki yaşlıların en önemli özelliği, araştırmalara göre kendiişlerini kendileri görebilmesidir ancak bunu yapamayan Alzheimer hastaları da var. Türkiye'de başka yerde olmayan bir hizmet başlattık. Alzheimer hastası yaşlılarımızı, haftanın üç günü merkezimize getirip bakıyoruz. Akşam tekrar evlerine bırakıyoruz. Burada yaşlılarımız, uzmanlarımızın gözetiminde hafıza geliştirici faaliyetlerde bulunuyorlar. Bir Alzheimer hastasıyla evde iki üç kişi ilgilenmek zorunda kalıyor. Bu yüzden bu hastalara bakan kişilerde çok zor anlar yaşıyorlar. Aileler hiçbir yere gidemiyor. Çarşı pazar ihtiyaçlarını zor görüyorlar. Bu hastalarımızı gündüz buraya alınca, onlar da işlerini rahat görme imkânına sahip olup kendilerine zaman harcayabiliyorlar. Bu merkez için yaklaşık 500 bin lira harcadık. Ancak bunun önemi yok çünkü insana yapılan bir hizmet var. Asıl önemli olan da bu. Şehirde yaşayan tüm insanların kaynaşması, dayanışması ve hemşericilik bilincinin ön plana çıkması doğrultusunda bir yönetim anlayışını benimseyen Nazilli Belediyesi, yine şehirde yaşayan insanların barış, huzur ve kardeşliğini en üst düzeyde temin edilebilmesi için sosyal belediyecilik hizmetlerini en üst düzende tutmaya gayret göstermektedir. Hizmeti yapmaktan öte, yapılan hizmeti o kentte yaşayanların kendi malı bilmesi, öz malına sahip çıkar gibi sahiplenmesi ideali ile çalışmalarına devam eden Nazilli Belediyesi, sosyal belediyecilik alanında Türkiye'de bir ilke imza atarak, Alzheimer Gündüz Bakım Merkezi'ni hayata geçirmiş, birçok yaşlı vatandaşımızın ve ailesinin sıkıntısına çare olmuştur" dedi.
(ÜÖ-MB-İK)

18.02.2013 12:21:29 TSI

Editör: Wan Haber