NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye’nin hava savunmasını arttırabiliriz. Görüşmede, Türkiye’yi desteklemeye nasıl devam edebiliriz, nasıl çeşitli güven önlemleri sağlamaya devam edebiliriz bunu tartışacağız” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gerçekleştirilecek Dışişleri Bakanları toplantısı önce basın açıklamasında bulundu. Güvenlik ortamının karanlık olduğunu ifade ederek, “Terörist saldırılar, istikrarsızlık, uluslararası kuralların çiğnenmesi, farklı yönlerden gelen ciddi zorluklardır. NATO bunlara yanıt veriyor. Bugün ve yarın ileri adımları atacağız. Öncelikle istikrarlı bir Afganistan’ın nasıl desteklenir buna karar vereceğiz. Çünkü, bu güvenliğimiz alanına giriyor. 2016 boyunca Afgan güçlerinin eğitilmesi, bilgilendirilmesi yardım edilmesine nasıl devam edebiliriz bunu tartışacağız. Ve, Afganistan’la uzun dönemli ortaklığın güçlendirilmesi yollarını arayacağız” dedi.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNİ ARTTIRACAĞIZ"

İkinci olarak güneyden gelen zorluklarla mücadele çabalarını arttırılacağını ifade eden Stoltenberg, “Türkiye’nin güvenliği arttırmak için gerekli önlemler üzerinde çalışacağız. Ortaklarımız için, kendilerini savunamamaları halinde desteğimizi arttıracağız. Üçüncü olarak karma savaşla mücadele konusunda yeni stratejiyi benimseyeceğiz. Dördüncü olarak, Rusya ile ilişkilerimizin iyileştirilmesi yollarını arayacağız. Kontrolümüz dışında meydana gelen kazalardan ve olaylardan kaçınmak için şeffaflık ve risk azaltımı üzerinde çalışacağız. Beşinci olarak Ukrayna’ya olan desteğimizi gözden geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

SORULARI CEVAPLADI
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Stoltenberg, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine dair soruya “NATO, NATO müttefiki olarak Türkiye’yi on yıllardır destekliyor. Türkiye’nin savunma planına saygı duyuyoruz ve Türkiye’nin hava savunmasını arttırabiliriz. Görüşmede, Türkiye’yi desteklemeye nasıl devam edebiliriz, nasıl çeşitli güven önlemleri sağlamaya devam edebiliriz bunu tartışacağız. Ancak, Türkiye’nin hava savunmasını arttırmaya nasıl devam edebileceğimizi, nasıl Türkiye’nin savunma planını takip etmeye devam edebileceğimize değineceğimizin altını çizmek istiyorum. Ancak bu geçen hafta meydana gelen kazayla ilgili değildir. İspanya, Türkiye’nin hava savunmasını desteklemek için NATO işbirliği çerçevesinde Türkiye’ye füzeleri yerleştirdi. ABD, ikili temel kapsamında Türkiye’nin hava savunmasını desteklemek için uçaklarını yerleştirdi” yanıtını verdi.

Diğer müttefiklerin de bir takım taahhütlerde bulunabileceğini kaydeden Stoltenberg konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Türkiye için güvenlik önlemleri kapsamında haftalar içinde yeni kararların alınmasını bekliyoruz. Ancak bir kez daha söylemek istiyorum ki biz yıllardır buradayız. Türkiye’nin hava savunmasına desteğimizi arttırıyoruz ve geçen hafta yaşanan olaydan önce Türkiye’ye destek verilmesine karar vermiştik. Böylece, bu durum bir süredir gündemimizde yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Şu anda gerginliğin azaltılması konusuna odaklanılması gerektiğini ifade eden Jens Stoltenberg, “Tansiyonu nasıl düşürürüz, geçen hafta meydana gelen olaylardan kaçınmak için mekanizmaları geliş güçlendiririz buna odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Editör: Wan Haber