NATO Sözcüsü, Hatay'da bir grup protestocunun, Alman askerlerinin başına çuval geçirme girişimini, "Her türlü görüşe saygımız var ancak hiçbir neden şiddeti meşru göstermez" sözleriyle değerlendirdi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Belçika'daki NATO merkezinde yaptığı açıklamada, NATO'nun demokratik bir organizasyon ve birlik olduğunu söyleyerek, "Alman askerlerle ilgili olayı duyduk. Yaralananlar olmuş fakat Türk yetkililer olaylar sonrası son derece profesyonel şekilde hareket ettiler. Bizim her türlü görüşe saygımız vardır ancak hiçbir neden şiddeti meşru göstermez" ifadelerini kullandı.

"İLK PATRIOT FÜZELERİ BU HAFTA SONU OPERASYONEL OLACAK"
NATO askeri yetkilisi Tugay Komutanı Gary Deakin ise, Türkiye'ye konuşlandırılacak patriotlara ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Deakin, ilk olarak Hollanda'dan gönderilen füze bataryalarının kurulacağını ve ilk patriotların bu hafta sonu operasyonel hale geleceğini söyledi.
Deakin, tümü kurulduğunda "toplam 3.5 milyon Türk vatandaşını koruma şemsiyesine alacağını" söylediği patriotların Türkiye-Suriye sınırının tamamını korumasının ise mümkün olmadığını ifade etti. "Bu sınır 900 kilometre ve bu sınırın tamamını koruyacak bir kapasitemiz yok" diyen Deakin, yerleştirilen tüm batarya ve radar sitemlerinin direkt olarak Almanya'daki Rammstein Hava Komutanlığı ile entegre olacağını söyledi.
Almanya'daki komutanlıkta Türkiye'den gelen bir irtibat subayı bulunacağını, aynı şekilde Türkiye'de de Rammstein'dan gelecek bir irtibat subayı bulanacağını söyleyen Deakin, Türk tarafıyla 'çok yakın şekilde, entegre' çalıştıklarını belirtti.
Deakin, Hatay'daki protestoya ilişkin olarak ise "Bizim açımızdan hiçbir problem yok, çünkü Türkiye bir demokrasi ve böyle şeyler her zaman olur, bunlar normal" yorumunda bulundu.
(İHA-OK-D)

23.01.2013 16:10:07 TSI

Editör: Wan Haber