Türkiye’nin, ulusal güvenliğine yönelik son saldırı ve tehditler üzerine terörizme karşı alınan tedbirler ve yapılan operasyonlar hakkında bilgi vermek ve istişarelerde bulunmak üzere Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4.maddesi kapsamında NATO’yu toplantıya çağırmıştı. Türkiye’nin talebi üzerine büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilecek toplantı, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak. 
NATO Genel Sekreteri dün yaptığı açıklamasında, “Türkiye,son günlerde yapılan çirkin terörist saldırılarının ardından durumun ciddiyeti ışığında toplantı yapılmasını ve alınan önlemler çerçevesinde müttefikleri bilgilendirmeyi talep etti” demişti. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmişti. 

Washington Anlaşması’nın 4.maddesi gereğince bir üyenin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edilmesi ihtimalinde tüm ittifak üyeleriyle görüşmelerde bulunuluyor. Anlaşmanın 5.maddesi ie bir ittifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini kapsıyor.  

Editör: Wan Haber