NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel'e gelen bakanlar, Türkiye'nin Patriot füze sistemi talebine tam destek verirken, Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Rusya'nın bu konudaki itirazını anlayamadığını söyledi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO toplantısına gelen üye ülkelerin dışişleri bakanları, açıklamalarda bulundu. Norveçli Bakan Espen Barth Eide, "Bir müttefik destek ve yardım talebinde bulunduysa elbette NATO bunun için var" diyerek Norveç'in açık desteğini belirtti. İzlandalı Bakan Össur Skarphedinsso, füzelerin tamamen savunma amaçlı olduğunu hatırlatarak, "Türkiye saldırıya uğrayan taraf olduğuna göre bu tarz önlemler normal" dedi.
İtalyan Bakan Giulio Terzi di Sant'Agata, mevkidaşlarıyla aynı zamanda Suriye'de Beşşar Esed sonrası dönemde neler olabileceğini de tartıştıklarını ve Suriye'nin nasıl tekrar inşa edilebileceği konusu üzerinde de durduklarını anlatarak, "Aslında biz Doha'da oluşan birlik çerçevesi içerisinde politik bir çözüm arayışı içerisindeyiz" diye konuştu.
Füzeleri Türkiye'ye vermesi beklenen ülkelerden biri olan Almanya'nın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Detaylar konusunda hükümetimiz bu hafta içerisinde karar alarak parlamentodan onay isteyecek. Bizim için bir şey son derece net ve o da hem birlik olarak hem de Türkiye ile dayanışma içerisinde duracağız. Dolayısıyla ben bu önlemlerin çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Rusya'nın itiraz ettiği noktayı anlayamıyorum çünkü bu son derece normal bir adım. Eğer birlik içerisindeki bir üye daha fazla destek ve yardım talep ediyorsa diğer üyeler bunu yerine getirir. Biz birbirimizin güvenliği için varız ve Türkiye sınırında yaşananlar son derece hassas gelişmeler. Unutmamalıyız ki kadınlar ve çocuklar öldü bu yüzden Türkiye'de"
Belçikalı Bakan Didier Reynders ise, konunun sadece askeri değil, insani yanları da olduğunu hatırlatarak, gerek BM'de gerek Cenevre'de hem rejim hem de muhalefet tarafından alınması gereken insani önlemlerin önemine dikkat çekti.
ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, soru almadan zirveye giren bakanlar arasında oldu. Lavrov'un sargılı eli ise dikkatlerden kaçmadı.
(İHA-OK-D)

04.12.2012 17:14:44 TSI

Editör: Wan Haber