Brüksel'de iki gün sürecek olan NATO Savunma Bakanları Zirvesi bugün öğle saatlerinde başladı.
Zirve öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, gündemde Afganistan, akıllı savunma ve Şikago Zirvesi'nde kararı alınan 'Bağlantılı Kuvvetler Girişimi' (CFI) olacağını ifade etti. İki yıl içerisinde Afganistan'daki askeri operasyon görevinin yerini destek, gözlem ve tavsiye görevlerinin alacağını belirten Rasmussen, Afgan güçlerinin şimdiden işin yüzde 87'lik kısmını ele aldığını kaydetti. Rasmussen ayrıca, "Afganistan'daki ISAF varlığı şimdiye kadarki en büyük görevimiz oldu ve bu işbirliğinden çok şey öğrendik. Afganistan sonrasında da yeni nesil askerlerin birlikte çalışmasını ve uyumunu sağlamak için Şikago Zirvesi'nde CFI'nın oluşturulması kararını aldık. Şimdi bu zirvede bu oluşum için gerekli somut adımları ve hedefleri konuşacağız. Bunun yanı sıra elbette 'akıllı savunma' çerçevesinde neler yapılabileceğini de daha detaylı olarak ele alacağız. Müttefik ülkelerin karşılaştığı ekonomik sıkıntılar elbette savunma bütçelerini ve NATO'yu da etkiliyor. Bu nedenle neyi nasıl daha etkili ve hesaplı kullanırız bunları görüşeceğiz" dedi.
Bir gazetecinin ABD'de yapılacak savunma bütçesi kısıntılarının endişe yaratıp yaratmadığı sorusuna ise Rasmussen, "Ülkelerin içişleri hakkında yorum yapamayız ama genel çerçevede elbette savunma harcamalarında yapılan kesinti bizim için endişe kaynağıdır. Savunma harcamaları bizim aynı zamanda kapasitemizi belirler ve ben bunu yapan ülkelere üç şey öneriyorum. Bir, savunma bütçenizdeki kesintileri durdurun ve var olan çizgiyi koruyun. İki, savunma harcamalarınızı daha verimli ve etkili şekilde yapacak yolları arayın. Üç, ekonomik durum normale dönünce tekrar savunma bütçelerinizi arttırın" yanıtını verdi.
Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın zirve sonrasında Türkiye'ye Patriot füzesi veren ülkelerden Almanya ve Hollanda'nın savunma bakanları ile ikili görüşme yapması bekleniyor.
(SA-ES-CC-D)

21.02.2013 14:21:34 TSI

Editör: Wan Haber