Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Mars'ta donmuş suyun dışında, en azından yaz aylarında görülen tuzlu su akıntıları bulduklarını açıkladı.

Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek olmasına karşın, gezegende sıvı halde su olup olmadığı yıllardır sorgulanan bir konuydu.

2015'in ilk aylarında NASA'nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity, gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum perklorat bulmuştu. Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.

Araştırmacıların analiz ettiği bilgiler, NASA'nın 2006'dan beri Mars yörüngesinde bulunan Mars Yörünge Kaşifi adlı uydusu tarafından aktarılmıştı.

Su sıcak aylarda ortaya çıkıyor

BBC Türkçe’nin haberine göre, uzmanlar gözlemlerinin uzun süredir konuşulan, Mars'taki belirli yükseltilerden sadece donmuş olarak değil, akar halde de su bulunduğu teorisini desteklediğini belirtiyor.

Karanlık, dar bir damar boyunca akan suların Mars'ın en sıcak aylarında ortaya çıkıp, yılın geri kalanında kaybolduğu saptandı.

Tuz, suyun donma sıcaklığını azaltıyor ve uzmanlar bu durumun akarsuların mevsimsel döngüsünü açıkladığını vurguluyor.

Hürriyet’in Associated Press'e dayandırdığı habere göre, Mars’ta sıcak aylarda görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu ortaya çıktı.

Green: Sıvı halde su bulduk

Washington’da düzenlenen basın toplantısında konuşan NASA'nın Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green, "Mars, geçmişte düşündüğümüzün aksine, kuru ve çorak bir gezegen değil... Mars'ta belli şartlarda, sıvı halde su bulundu" dedi.

McCuistion “Su bulunursa yaşam için bulgu olur” demişti

Cumhuriyet’te yer alan habere göre geçmişte NASA'nın Mars programının başında bulunan Doug McCuistion, "Yeraltında kolayca erişilebilen ve serbestçe akabilen sıvı halde su bulduklarını açıklayacaklarsa, bu Mars'taki yaşam potansiyeli ve insanların hayatını sürdürebilmesi için büyük bir bulgu olacak" demişti.

Boston Herald'a konuşan McCuistion, "Bu, hem Mars'ta yaşam bulunması hem de insanların bu gezegene gitme sürecini hızlandırması açısından oyunun kurallarını değiştirecek nitelikte bir gelişme olabilir" diye eklemişti.

Alfred McEwen: Yaşam için büyük kanıt

NASA sözcüsü Alfred McEwen da Mars’ta yaşamın keşfine dair önemli bir kanıt bulduklarını söyledi ve ekledi:

“Bu keşif belki de Mars yüzeyinde var olan yaşamı araştırmak için en iyi fırsatımız olacak. Gezegendeki yaşamın keşfine dair çok büyük bir kanıt bulsak da, yüzeydeki biyolojik hayatı anlamamız ve keşfetmemiz zor olacak." 

Editör: Wan Haber