Kapalı alanlarda nargileye getirilen yasak, nargile tiryakileri ve işletmecilerin tepkisini çekti. İşletmeciler, Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini belirtirken, tiryakiler ise yönetmeliğin kış aylarına uygun olarak düzenlenmesini istedi.
Kapalı alanda sigara içilmesini yasaklayan kanunun ardından nargileye de yasak geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik nargile tiryakileri ve işletmecilerin tepkisini çekti. İşletmeci Arkın Kocaman, bu kararın çoğu işletmeciyi zora düşüreceğini belirterek, "Müşteri açısından da zor bir durum. Zaten kış ayları zor. O yüzden ısıtma problemi olabilir. Müşteriler rahat edemeyebilir. Özel havalandırma sistemleri var. Nargile kafelere özel bir girişimde bulunulursa en azından işletmeciler için bir çözüm olabilir. İşletmeler için de, müşteriler için de bir tepki söz konusu. Bizim sadede yerli müşterilerimiz yo k, yabancı müşterilerimiz de var. Bu durum hem nargile içenleri, hem de bu işten ekmek kazananları rahatsız ediyor" dedi.
Nargile tutkunu Yasin Çelik ise kış aylarında dışarıda nargile içilemeyeceğini belirterek, "Sadece belli zamanlar için bir düzenleme yapılabilir. Tamamen yasaklanması konusuna karşıyız. Ortam müsaitse kışın içerde içirmeye müsaade edilebilir" diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını dile getiren işletmeci Hamza Kütük de, "Bu öneriyi veren milletvekilini esefle karşılıyorum. Vermiş olduğu önergenin vebali onun boynundan çıkmayacaktır. Biz hakkımızı helal etmiyoruz. Kanunu iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu kanun yasalaşırsa burada çalışan 10 işçimiz 6 aylığına işsiz kalacak. Nargile olmayınca müşteriler gelmeyecek, dolayısıyla insanlar işsiz kalacak" dedi.
Rıdvan Mühürdar isimli bir vatandaş ise, "Aslında tütün mamullerinin gayri sıhhi ortamlarda içilmesine biz de karşıyız. Tütün mamullerinin yemek yenilen yerde yasaklanmasını destekledim. Fakat biz buraya nargile içmeye geliyoruz. Buraya gelen insanlar da nargile içmeye geliyorlar. Bunun farklı bir statü de değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Farklı bir takım çözümler olabilir" diye konuştu.
(OY-ÇK-Y)

28.01.2013 15:27:04 TSI

Editör: Wan Haber