Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) Başkanı Ali Kavak, Uzaydan Algılama Sistemi ile Türkiye'deki narenciye üretiminin envanterini çıkarmak için çalışma başlattıklarını belirterek, "Bu sistem ile Türkiye'deki narenciye üretiminin tamamını kayıt altına almış olacağız ve kimse kafasına göre Türkiye narenciyesi ile ilgili rekolte tahmini yapamayacak" dedi.
NTG ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Türkiye'deki narenciye üretiminin envanteri olmadığını, bu eksikliği gidermek için NTG olarak harekete geçtiklerini belirtti. Konuya ilişkin açıklama yapan Kavak, NTG'nin bütçesinin yüzde 10'unu iç tanıtıma harcadığını ancak bunun görünmediğini söyledi. NTG'nin narenciyede yeni türlerin geliştirilmesi konusunda 2 milyon TL harcadığına dikkat çeken Kavak, "Çünkü Türk narenciye sektörünün sorunlarının başında klasik türlerden vazgeçip yeni türlerin üretilmemesi gelmektedir. Dünya pazarlarında kabul gören, rekabet gücü yüksek ürünlerin yetiştirilmesinde sıkıntılar var. Konuyla ilgili Çukurova Üniversitesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ile işbirliği yaparak, yeni türlerin ıslahı ve geliştirilmesi ile ilgili bir proje hazırladı. Bu projenin bütçesinin tamamını biz karşıladık" dedi.
Ayrıca NTG olarak ülke genelindeki tüm narenciye üretim bölgelerindeki festivallere, etkinliklere katılıp stantlar kurduklarını ve ziyaretçilere meyve suyu ikram ettiklerini aktaran Kavak, "Bu etkinliklerde ihracatçılarımızın, üreticilerimizin kataloglarını dağıtıp, tanıtım yapıyoruz. Dünyadaki fuarların da tamamına katılarak narenciyemizi tanıtmak için elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz. Geçen sene yapılan dünyanın en büyük Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı Fruıt Logistica'ya partner ülke olarak katılarak çok büyük bir başarı elde ettik. Bu yıl da fuara aynı güçte çıkarma yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

UZAYDAN ALGILAMA SİSTEMİ İLE ENVANTER
Türkiye'nin en büyük sorunlarından birinin envanter olduğunu dile getiren Kavak, NTG'nin bu sorunu çözmek için harekete geçtiğini ve Uzaydan Algılama Sistemi ile envanter çıkaracaklarını kaydetti. Kavak, "Türkiye'de üretim envanteri yok. Kimisi Türkiye'nin 5 milyon, kimisi 3 milyon ton narenciye üretimi var diyor. Biz bunu masaya yatırdık, NGT'nin parasıyla önce Adana'yı yaptık. Adana ile eş zamanlı olarak Mersin'de de çalışma başlattık. Mersin'deki sivil toplum kuruluşlarından konuya sahip çıkmalarını, takip etmelerini rica ettim. Projenin hayata geçmesinde bütçenin yüzde 20'sini biz, yüzde 80'ini ise kalkınma ajansları finanse etmektedir. Mersin'deki arkadaşlara bu konuda da vali ile görüşüp Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan destek alınması çağrısı yaptım. Biz daha sonra Hatay'ı da yaptık ama Mersin'i üç defa proje sunmamıza rağmen yapamadık. Mersin bunu yapmıyor ise bu yıl bütçesinin tamamı NTG'den olsa bile bu projeyi yapacağız. Kalkınma ajansları yardımcı olmaz ve bizde de mevzuat ile ilgili bir sıkıntı olmaz ise projenin bütçesinin tamamını karşılayacağız" ifadelerini kullandı.
Uzaydan Algılama Sistemi ile Türkiye'deki tüm üretim alanlarını bilgisayarın başından takip edebildikleri bilgisini veren Kavak, şöyle devam etti:
"Yani bilgisayarın başına geçip Çukurova'daki x parselde hangi ağaçta, hangi ürünün olduğunu, donu, ürün riskini, yaşını, toprak analizini görmeniz mümkün. Bu sistem ile Türkiye'deki narenciye üretiminin tamamını kayıt altına almış olacağız ve kimse kafasına göre Türkiye narenciyesi ile ilgili rekolte tahmini yapamayacak."
Kavak, NTG'nin tarihi bir Mersin evinin restore edilerek Narenciye Müzesi yapılması için hazırlık yaptığını da sözlerine ekledi.
(KYM-CC-E)

23.01.2013 11:37:44 TSI

Editör: Wan Haber