ADANA - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile Adana Ticaret Borsası'nın (ATB) ortaklaşa Çukurova Kalkınma Ajansı'nın (ÇKA) 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programına sunduğu 'Adana ve Mersin İli Limon Yetiştiricilik Alanlarında ve Turunçgil Fidanlıklarında Turunçgil Sarı Damar Açılması Virüs Hastalığının Araştırılması, Bölge Turunçgil Üreticisinin Hastalık Konusunda Bilgilendirilmesi ve Eğitimi' projesinin sözleşmesi imzalandı.

Çukurova Kalkınma Ajansı'nda gerçekleşen imza törenine ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Seyhan Tükel, ATB Genel Sekreteri Mustafa Hızlı katıldı.

ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, böyle bir projenin üniversite ile borsa işbirliğinde yürütülecek olmasından dolayı memnun olduğunu, bölgenin sorunlarının çözümü için bu tur işbirliklerini önemsediklerini belirtti.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nüket Önelge, projenin bölge üretiminin ve ihracatının en önemli kalemlerinden narenciyede, sarı damar açılması hastalığı nedeniyle oluşacak ekonomik kayıpların önlemesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Prof. Önelge, "Proje kapsamında; hastalığın hangi limon çeşitlerinde var olduğu ve yayılım durumu belirlenecek. Bölge limon üreticisi, teknik elemanlar, fidan üreticileri, turunçgil konusunda çalışan ulusal ve uluslararası kurumlar seminer, broşür, afiş ve el kitapçıkları ile hastalık ve oluşturduğu zarar konusunda bilgilendirilecek. Alınacak tedbirler konusunda eğitilecek. Turunçgil alım satımı yapan firma çalışanları; hastalık, hastalığın oluşturduğu zarar, verim ve kalite üzerine etkisi konularında eğitilecek. Turunçgilde yapılacak bu çalışma ile bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlanacak." dedi.

ATB Genel Sekreteri Mustafa Hızlı, bölge tarımına katkı sağlayacak her proje içinde yer alabileceklerini ve her projeyi destekleyeceklerini aktardı.
CİHAN

Editör: Wan Haber