1980'li yıllarda Konya'nın Akşehir ilçesinde sondaj makinesi olarak tasarlanan daha sonra Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesindeki araç tamircileri tarafından 'patpat' ismi ile nakliye aracına dönüştürülen vasıta, günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde çiftçilere kolaylıklar sağlıyor.
Afyonkarahisar'a bağlı Çobanlar ilçesinde 25 yıldır patpat üretimi ve tamir işi yapan Yunusoğulları Patpat Üretim Atölyesinin sahibi İlyas Kayacık, ilçede aylık ortalama 40 patpat üretilerek satıldığını söyledi. Özellikle zorlu arazi şartlarında yerden bir metre yüksekliği ile çiftçilere ulaşım ve ürün taşımada büyük kolaylık sağladığını kaydeden Kayacık, 1,60 metre genişliği ve 3,5 metre uzunluğu ile kullanılan motora göre 5 tona kadar yük taşıyabilen patpatların çiftçilerin vazgeçilmez araçlarının başında geldiğini söyledi.

YAKIT TASARRUFU
Türkiye'de en fazla patpat üretilen yerlerin başında Çobanlar ilçesinin geldiğini anlatan Kayacık, şöyle konuştu: "Ortalama bir patpat 10 günde üretiliyor ve ilçemizde aylık 40 patpat üretimi yapılıyor. Çiftçiler bu araçları ürün taşımada, ulaşım ve hayvansal atıkların taşınması gibi birçok alanda kullanabiliyor. Patpatın çok tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri yakıt tasarrufu. Bu araçlarda tek silindirli motor kullanıldığı için yakıttan oldukça fazla tasarruf sağlanıyor. İki traktörü olan bir çiftçimiz iki tane de bu araçlardan alarak ulaşımda tasarruf sağlıyorlar."
İsteğe göre 9 beygirden başlayarak 70 beygire kadar motor takılabildiğini belirten Kayacık, şunları söyledi: "Bu araçlarımız alıcısına çok verimli oluyor ve Türkiye'nin her tarafına da bu araçlarımız yapıp gönderiyoruz. Diğer araçlarla kıyaslandığı zaman üzeri açık olduğu için genellikle yazın kullanılıyor. Araçları aile fertlerinde 18 yaş üstünde olan herkes kullanabiliyor. Kadınlarımız bu araçları kullanabiliyor. Onlarda özellikle fırında ekmek yaptıklarında malzeme yapmak ve tarlada toplu bir şekilde çapa yapmak için geliş gidişlerinde bu araçları kullanıyorlar."
(GC-SK-HO-Y)

13.02.2013 14:58:29 TSI

Editör: Wan Haber