Azerbaycan Cumhuriyeti'ne bağlı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti 'Nahcivan Devlet Üniversitesi' tarafından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'a Fahri Doktora Diploması verildi.
Nahcivan Devlet Üniversitesi'nde düzenlenen merasimde Fahri Doktora Diploması'nın takdim konuşmasını yapan Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli üniversite hakkında genel bilgiler verdi.
"Kardeş Türkiye ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'yle kurduğumuz dostluk bütün dünya ülkeleriyle kurduğumuz dostluklara bedeldir" diyen Habibbeyli, "Bizim ilişkilerimiz her geçen yıl daha da gelişecek ve ileriye gidecektir" dedi.
Nahcivan devlet Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi'nin ilk işbirliğini Prof. Dr. Hurşit Ertuğrul'un rektörlüğü döneminde başladığını anımsatan Rektör Habibbeyli şöyle devam etti:
"2008'den sonra bu ilişkilerimiz zat-ı alinizin rektörlüğüyle birlikte daha sistemli bir mahiyet kazandı. Bütün sahalarda beraberiz. Biz, özellikle, Atatürk Üniversitesi'nin Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Dişçilik gibi fakültelerinin zengin akademik kadrolarından istifade etmek istiyoruz."
Habibbeyli, bu ilişkilerin etkili sonuçlar vermesinde her iki üniversite rektörünün ve yönetimlerinin katkısının büyük olduğunu vurguladı. Habibbeyli, "Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'a, Nahcivan Devlet Üniversitesi olarak Fahri Doktora Diploması vermekten büyük bir mutluluk ve onur duymaktayız," diye konuştu.
Koçak, teşekkür etti
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da yaptığı konuşmada, "Kadirşinas dostum" diye hitap ettiği Habibbeyli'ye teşekkür etti.
"Bu kararı almada imzası olan ve karar veren Nahcivan Devlet Üniversitesi'nin muallimlerine ve İlmi Şurası'na teşekkür ediyor, en kalbi duygularımla saygılarımı sunuyorum" diyen Rektör Koçak, şunları söyledi:
"Üniversiteler bilim ve teknik üreten ve ürettikleri bu bilim ve tekniği önce kendi çevreleriyle, daha sonra da bölgeleriyle ve en nihayetinde dünya ile paylaşan kurumlardır.
Böyle baktığımızda hem Nahcivan Devlet Üniversitesi hem de Atatürk Üniversitesi kendi çevrelerinde etkili bir şekilde hizmet eden önemli bilim kuruluşlarıdır.
Atatürk Üniversitesi olarak biz, 55. yılımızı, sizler de Nahcivan Devlet Üniversitesi olarak, 45. yılınızı kutluyorsunuz. Dünyanın tanınan üniversitelerinden ikisiyiz. Ermeni mezaliminde, Kazım Karabekir dendiğinde, Şark cephesi anıldığında, İslam Kafkas Ordusu'nu hatırladığımızda hep aynı duyguları yaşadık. Erzurum, tarihsel olarak neleri, hangi acıları ve sevinçleri yaşadıysa, Nahcivan da benzerlerini yaşadı. Bizim için Azerbaycan ve Nahcivan farklı ve özeldir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 'sizin sevinciniz bizim sevincimiz, bizim üzüntümüz sizin üzüntünüz' diyerek ilişkilerimizi açıklamıştı. Azerbaycan'ın ve Nahcivan'ın milli Kahramanı Rahmetli Haydar Aliyev ise, 'tek millet iki devlet' sözüyle ilişkimizin niteliğini bir kere daha ortaya koymuştur. Bir tıp hekimi olarak benim yaklaşımım ise şudur: Biz kardeşlikten öte, tek yumurta ikiziyiz; bir insan gibi hisseder ve yaşarız. "
Atatürk Üniversitesi'nin 'Orta Doğu ve Orta Asya Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi'nin bir faaliyeti olarak, 30 ülkeden 150 üniversitenin katılımıyla kurduğu İpekyolu Üniversiteleri Konsorsiyumu 'ESRUC' hakkında da bilgi veren Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi'nin Türk dünyası ile ilişkilerini en ileri noktaya taşımakta kararlı olduğunu kaydetti.
Atatürk Üniversitesi'nin ileri seviyedeki hastane imkanlarından ve organ nakli merkezlerinden de söz eden Rektör koçak, şu ana kadar Azerbaycan'dan gelen 4 hastaya karaciğer nakli yapıldığını da anlattı. Koçak, Atatürk Üniversitesi'nin sahip olduğu bütün imkanların Nahcivan Devlet Üniversitesi'ne de açık olduğunu vurguladı. Koçak, "Artık helva yapma zamanı, artık birlikte geleceğe hazırlanma zamanı" sözleriyle konuşmasına son verdi.
Daha sonra Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli Koçak'a cübbe giydirdi ve Nahcivan Devlet Üniversitesi Fahri Doktora Diploması'nı takdim etti. Ayrıca iki üniversite arasındaki ikili ilişkiler daha da ileri götürülmesi için protokol imzalandı.
Törende Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Nahcivan Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Haciyev, Rektör Koçak'a Azerbaycan tarihi adlı bir kitap hediye etti. Törenden sonra Nahcivan müziğinden örneklerin verildiği bir de konser gerçekleştirildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'la birlikte Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Prof. Dr. Samih Diyarbakır, bazı dekanlar, öğretim üyeleri de Nahcivan Devlet Üniversitesi'ndeki törene katıldılar. Törende Türkiye Cumhuriyeti Nahcivan Başkonsolosu Cenk Ünal da hazır bulundu.
(AA-AA-Y)

19.12.2012 14:19:57 TSI

Editör: Wan Haber