Van, son on beş yılın en büyük ve en heyecanlı oda seçimine hazırlanıyor. 17 Haziran’da yapılacak Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) seçimleri Van iş dünyasını harekete geçirdi.


Tüm zamanların en heyecanlı oda seçimlerine tanıklık edecek olan Vanlılar, Van’ın en prestijli odası olan, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanını seçecek.


Söyleşi: Gönül DEMİR - Necdet TAM


Seçimlere kısa bir süre kala Van Bülten’e konuşan VATSO Başkanı ve VATSO Başkan adayı Mirza Nadiroğlu, seçim startı verdiklerini belirterek; “12 bin 500 yan üyemiz 5 bin 500 faal üyemiz bulunuyor. Seçime katılımın yüzde 75, yüzde 80 dolaylarında olacağını tahmin ediyoruz.” Dedi.


Nadiroğlu; Odadaki on beşinci yılımı geride bıraktım ve bu benim beşinci seçimim olacak.  Bu seçim ilimiz ekonomisi anlamında önemli bir seçim olacak”dedi.  Zahir Kandaşoğlu’ndan boşalan koltuğu devir alan Mirza Nadiroğlu VATSO adaylarından Necdet Takva ve Feridun Irak’a başarılar dileyerek; “Netice de bu bir yarıştır... Kim kazanırsa kazansın sonuç olarak ilimiz kazanmış olacak. Hepimizin amacı bu ili geliştirmek ve kalkındırmaktır” ifadelerini kullandı.


17 Haziran’da yapılacak seçimler öncesi konuşan Nadiroğlu ezberleri bozacak bir söyleşi gerçekleştirdi.


İşte o söyleşi!


Yakın zaman da gerçekleşecek VATSO seçiminin güçlü adaylarından birisiniz seçime nasıl hazırlanıyorsunuz?


Evet, dediğiniz gibi 17 Haziran 2013 tarihinde seçimimiz var. Bildiğiniz gibi geçen dönem seçim VATSO binasının üst salonunda yapılmıştı. Ancak gerek depremle birlikte binanın hasar görmesi ve bu dönem VATSO seçimin yoğun geçecek olmasından dolayı seçimi VATSO binasının yan tarafında bulunan kitap fuarının yapıldığı alanda yapacağız... Oy kullanma işlemi bu alanda gerçekleşecek...


Şuan itibari ile seçim startını vermiş bulunuyoruz. Bunu kamuoyu ile de paylaştık. 12 bin 500 yan üyemiz 5500 faal üyemiz bulunuyor. Seçime katılımın yüzde 75, yüzde 80 dolaylarında olacağını tahmin ediyoruz... Odadaki on beşinci yılımı geride bıraktım ve bu benim beşinci seçimim olacak.  Bu seçim ilimiz ekonomisi anlamında önemli bir seçim olacak.


VATSO bu ilin en büyük meslek odasıdır.  Biz Organize Sanayi Bölgesine büyük bir kontenjan verdik. Bu da Türkiye'de bir ilk. Yani VATSO da Organize Sanayi Bölgesini 10 kişi temsil edecek. Çünkü Organize Sanayi Bölgesi en büyük istihdamın olduğu yerdir.  OSB'yi ciddi anlamda önemsiyoruz. Tabi hayırlı bir seçim olmasını dileyeceğiz öncelikle ve üyelerimizin teveccühü sonucunda bir karar çıkacak ve bizde buna saygı duyacağız.


Üç adaydan birisiniz... Diğer adaylar hakkında ne düşünüyorsunuz?


Üç aday olarak yarışıyoruz. Dediğim gibi, Tüccar, Tacir, Sanayicinin teveccühü neyse ve sandıktan hangi sonuç çıkarsa biz ona saygı duyacağız... Netice de Demokrasiye inanan insanlarız... Sandıklar kurulacak Tüccar, Tacir Sanayici gidip o sandıklarda oyunu kullanacak.

Oy kullanmak da vicdan işidir... Sandık başına giden kişi vicdanı ile baş başa kalacak...Oy iradedir ve oy kullanan kişi de sandığa iradesini yansıtıyor...

Diğer arkadaşlarımı da başarılar diliyorum. Netice de bu bir yarıştır... Kim kazanırsa kazansın sonuç olarak ilimiz kazanmış olacak. Hepimizin amacı bu ili geliştirmek ve kalkındırmaktır.

Feridun beyi 15 yıldır tanırım bilirim ve birlikte çalışmışlığımız var... Toplamda dört başkanla çalıştım. Irak, Haydaroğlu, Türmenoğlu, Kandaşoğlu. Bu da benim beşinci dönemim ve inanın hiçbir dönem seviye bu kadar düşmemişti.

Bir kaç kez de bunun altını çizmiştim... Eskiden böyle değildi. Seçimlere bir ay kaldığında adaylar belirlenir ve seçime gidilirdi.  Ama bu kez öyle olmadı seviyeyi iyice düşürdüler...

Son iki yıldır bu işin propagandası yapılıyor...  Dolayısıyla bu seviyesizliği ne biz nede tüccarlarımız hak etmemişti...

Tüccar emek demektir, alın teri demektir... Biz bu önemli değerlerimizi bu seviyesizliğe mahkum edemeyiz...

Birileri sırf kendi egolarını tatmin etmek için kalkıp ta tüccarı bu oyunlarının içine çekemez... Böyle bir hakları yoktur... Bu oda birimizin değil hepimizin bu ilin odasıdır...


Tacir Tüccar Sanayiciye Nadiroğlunun en büyük vaadi nedir ya da ne olacak?


Tüccar, Tacir, Sanayiciden öte Van halkını önemsiyoruz... Ve karşımızda Van halkını görüyoruz... Yıllardır, beyin göçü verdik. Ekonomik göç verdik.

Özellikle depremden sonra İlin gelişmesi ve kalkınması anlamında bir çok proje geliştirdik. Birincisi kitap fuarı projesi gerçekleşti. Türkiye'den 70'e yakın yayın evi ve 100'e yakın şair yazar katıldı. Van'da bu fuara ciddi anlamda ilgi gösterildi.

Van'da hep fuar alanımızın olmayışının sıkıntısını yaşadık. Ancak son dönemimizde uzlaşmacı yaklaşımımızdan dolayı 3 dev projeyi hayata geçirdik. Kafanızda bir çok proje olabilir ancak önemli olan kaynağı bulup bu projeleri doğru olarak hayata geçirmek...

Fuar Kongre Merkezini hayata geçirdik. Tekstil kenti hayata geçirdik. Türkiye de bir ilk. Bu proje ilin ekonomisine ciddi anlamda katkı sunacak. Şu ayrıntıyı da vermek isterim ki çözüm sürecinin söylemi bile ilin ekonomisine ayna gibi yansıdı.


Kendinizi ne kadar şansı görüyorsunuz?


Başta da dediğim gibi Tüccar, Tacir, Sanayicimizin teveccühü, takdiri hangi yönde ise biz ona saygı göstereceğiz. Hiçbir aday kendini şanslı görmezse seçime girmez. Sadece VATSO seçimlerinde değil tüm seçimlerde de durum böyledir. Tüccarımıza, Tacirimize ve Sanayicimize güveniyorum ama açık ara öndeyiz onu söyleyebilirim. Bunun propagandasını yapmadık hiçbir zaman ama gerçek budur? Son 25 gündür de güçlü kadromuzla sahaya indik. Ve seçimi kesinlikle kazanacağız...

Editör: Wan Haber