İznik Müzesi'nin restorasyonunda, orijinal horasan duvarların kireçlı sıva ile kaplanacağı öne sürüldü.
İznik'e gelen Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Anıtlar Kurulu ve İl Kontrol Kurulu üyeleri ile birlikte restorasyon çalışmaları süren İznik Müzesi'ni denetledi. Gedik, "İznik Müzesi'nde (Nilüfer Hatun İmareti) çalışmaların fevkalade iyi gittiğini söyledi.
Bu arada, restorasyon sırasında duvar sıvaları kazınan müze binasının orjinal horasan sıvası ortaya çıktı. Projeye göre ortaya çıkan horasan duvarların kireçli sıva ile kapanması gerekiyor. İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, "Altın bulduk, ancak üzerini kalayla kaplamak istiyorlar. Bu tarihe saygısızlıktır. Orijinal duvarlar madem ortaya çıktı, bunun korunması lazım. Kireçli sıva ile üzerinin kapanacak olması çok üzücü. Uygulamaya geçilmeden önce bunun kararının kurul tarafından değiştirilmesi gerekir" dedi.
Müze binasının orijinal iç duvar yüzeyine ulaşmışken, bunu değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Kakillioğlu, müteahhidinden kurul yetkililerine kadar herkesin hassasiyet göstermesini istedi.
İl Kültür ve Turizm müdürü Ahmet Gedik ise, "Proje Bursa Rölove Anıtlar Müdürülüğü'nce hazırlandı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca kontrol ediliyor. Projede ne geçiyorsa o tatbik ediliyor" demekle yetindi.
Baran İnşaat tarafından restore edilen İznik Müzesi'nin tadilatı 798 bin 796 liraya mal olacak.
(HA-MŞ)

16.01.2013 10:58:54 TSI

Editör: Wan Haber