Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, "İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Ocak ayında ihracatın 11 milyar 25 milyon dolara ulaşarak, ülke ihracatımızın şimdiye kadar Ocak ayları içinde ulaşılan en yüksek düzeyde açıklandı" dedi.
MÜSİAD Başkanı Kurt Ali Kılçık, yüzde 5,6 yükseliş kaydetmesinin iş dünyasında büyük bir memnuniyet oluşturduğunu kaydetti. Kılçık, "Bu güzel başlangıçla inşallah ülkemiz ihracatta rekor kırılan bir yıla imza atacaktır. TİM VE TUİK verilerine göre ihracatımız son 10 yılda 4,2 katına yükselmiştir. Önümüzdeki bir 2023 yılı hedefi var. Biz bu 11 yılda ihracatımızı en az 3,3 katına çıkararak, 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefine ulaşmalıyız ve bu şu anda ki gidişata göre bir hayal değil. Hükümetimiz tarafından açıklanan 2012 resmi dış ticaret verileri 152,6 milyar dolarla mal ihracatında tarihi bir rekor kırdığımızı, ihracatın ithalatı karşılama oranının da gözle görünür bir şekilde yükseldiğini göstermiştir. 45 ilimiz özellikle Anadolu illeri rekor seviyede yüksek bir ihracat seviyesine ulaşmıştır. Son verilere göre iller arasında ilk 10 en kuvvetli ihracatçı il grubunda Gaziantep yüzde 29 artış ile ihracatını en çok artıran il oldu. Dış ticaret verilerine göre 2013 Ocak ayında, yine geçen yılın Ocak ayına göre tarım ürünleri ihracatımız yüzde 13,3 oranında artış göstererek 1 milyar 707 milyon dolara, sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 3 oranında artış göstererek 8 milyar 922 milyon dolara, madencilik sektörü ihracatımız ise yüzde 45,8 oranında artış kaydederek 396 milyon dolara yükselmiştir. Otomotiv sektörü bu yılın Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 oranında düşüşle 1 milyar 491 milyon dolarlık ihracat sağlanmasına rağmen en fazla ihracat yapan sektör olmuştur. Yine ihracatını yüzde 14,6 oranında artırarak 1 milyar 406 milyon dolar seviyesine ulaşabilen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü en çok ihracat yapan ikinci sanayi sektörü olmuştur. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise yüzde 1 oranında artışla 1 milyar 316 milyon dolarlık ihracat yaparak üçüncü sırayı almıştır" diye konuştu.
MÜSİAD Başkanı Kurt Ali Kılçık, siyasi ve ekonomik kararları veren mercilerin, dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip edebildiğini ve bu kazanılan yetenek sayesinde dünya genelinde artan rekabetin oluşturduğu ivmeyi çok iyi izleyip, daha hassas kararlar alabildiklerini kaydetti. Kılçık, " Bunun en güzel örneği, Merkez Bankası'nın rekabetçi kur düzeyini temin ederek, global ticarette lider sayılabilecek bir konumda bulunmamızı sağlamasıdır. Açıklanan verilere göre ülkeler bazında Ocak ayında ihracatta ilk üç sırayı Almanya, Irak ve İngiltere aldı" dedi.
MÜSİAD Başkanı Kılçık, "Yeni yılla birlikte Ortadoğu ülkelerinin ihracatımızdan aldığı yüzde 18,5'luk pay ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlar tarafından iyi analiz edilmelidir. 20 sene gecikmeli vuku bulan "Arap Baharı" daha nice sürprizlere gebedir. Ve inşallah ülkemiz geçmişte yıllarca demokrasiden yoksun kalan bu ülkelerle ileriki yıllarda daha güçlü ilişkilere imza atacaktır. Geçen sene AB ülkelerinde yaşanan ekonomik güç kaybı geçen sene ülkemiz ihracatında yüzde 7'lik bir azalmaya sebep olmuştu. AB ülkeleri bazında ulaştığımız 2013 Ocak ayı için kaydedilen yüzde 6'lık artış bu yıl ki ekonomik göstergelerin daha pozitif sinyaller verdiğini göstermektedir. Ülkemiz de ki siyasi istikrarın ve dolayısıyla beraberinde gelen ekonomik istikrarın tescillendi. İhracatta inanılmaz gelişmeler var ve Türkiye son yıllarda ekonomi başta olmak üzere her yönden gelişip büyümektedir. Ülkemiz insanının geleceği üretim ve ihracattadır. Dış ticaret açığı denilen ve bir zamanlar ülkemizin başına bela olmuş "Enflasyon Canavarı'nın ruh ikizi olan bu ekonomik zafiyet muhakkak ki bir gün böylece bertaraf edilecektir. Enflasyon nasıl bu mağlup edildiyse 'Dış Ticaret Açığı' da bir gün 'Dış Ticaret Fazlasına' dönüştürülecektir. Yapabileceklerimizi hep bu inanç üzerine kurmalıyız. Dünyada kriz cereyan ederken ülkemizde bir bahar havası esmiştir ve tüm üretici ve ihracatçı kişi ve kuruluşları ve tüm isimsiz kahramanlarımızı yani çalışanlarımızı tüm kalbimle tebrik eder, ihracata destek veren hükümetimize teşekkürü bir borç bilirim" diye konuştu.
(MDC-MEF-Y)

06.02.2013 12:31:20 TSI

Editör: Wan Haber