TEDAŞ eski İl Müdürü H. Mehmet Yaşar tarafından MÜSİAD Adıyaman Şubesi üyelerine, 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları' hakkında bilgi verildi.
2 yıl önce özelleşerek Akedaş firmasına devredilen TEDAŞ'ın ve sonrasında da kısa bir süreliğine Akedaş'ın İl Müdürlüğü görevlerini yürüten Mehmet Yaşar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şubesi üyelerini 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları' hakkında bilgilendirdi.
MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Dağtekin'in, MÜSİAD Adıyaman Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin ve üyelerin katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan H. Mehmet Yaşar, tüm insanlık için önemli olan yenilenebilir enerji kaynaklarının durumu ve gelinen noktalar hakkında teknik bilgi verdi. Yaşar, şu ifadeleri kaydetti:
"Dünyada enerji üretimi; petrol, doğalgaz, kömür, nükleer, hidro ve yenilenebilir kaynaklardan faydalanılarak yapılmaktadır. Yenilenebilen kaynaklar dışındaki diğer kaynaklar yeryüzünde hızlı bir şekilde azalmaktadır. Ayrıca dünyamız sürekli kirlenmektedir. Bu nedenle dünya ülkeleri kirlilikle ciddi mücadeleler yapmaktadırlar. Bunlardan bir tanesi de ülkelerin karbondioksit salınım oranlarını azaltma çalışmalarıdır. Bu nedenle birçok ülke bununla ilgili olan Kyoto sözleşmesini imzalamak durumunda kalmışlardır. Sözleşmeye uymayan ülkelere ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Ülkemizde bu sözleşmeyi imzalayan ülkelerden bir tanesidir. Tüm bu sebeplerden dolayı dünya ülkeleri enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir kaynaklardan (Güneş, Rüzgar, Jeotermal, biyokütle, mini hidro, gel-git dalgaları vb.) temin etmeyi tercih etmeye başlamışlardır. Ülkemizde de yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu anlamda birçok rüzgar, HES bitirilerek devreye alınmıştır. Ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 40 civarındaki bölümü doğalgaz santrallerinden elde edilmektedir. Doğalgazın büyük bir kısmını da ithal ediyoruz ve bundan dolayı yıllık ortalama 35-40 milyar dolar bedel ödenmektedir. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın yollarından birisi de yenilenebilir kaynaklara yönelmek olacaktır."
Yenilenebilir enerjinin Adıyaman'daki durumu hakkında da bilgi veren Yaşar, "Adıyaman yenilenebilir enerji kaynakları yönünden oldukça zengin bir ildir. Hidroelektrik santrallerinden bazıları devrede olup, bazılarının da çalışmaları devam etmektedir. Rüzgar santrallerinin çalışması devam ediyor. Adıyaman güneş enerji potansiyeli en iyi olan illerden birisidir. Ülkemizin yıllık ortalama güneşlenme süresi 7,2 saat/gün, ortalama ışınım şiddeti ise 3,6 kwh/gün olasına karşılık ilimizin de içerisinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yıllık ortalama güneşlenme süresi 8,2 saat/gün, ortalama ışınım şiddeti ise 4 kwh/gün olarak gerçekleşmektedir. Bu da Adıyaman'ın güneş enerjisi potansiyelinin ne kadar iyi olduğunu göstermektedir. Güneş potansiyelinden faydalanarak elektrik enerjisi üretmek ilimiz açısından çok önemlidir. İlimizdeki sanayici ve iş adamlarımız başta olmak üzere, tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz ve diğer tüm elektrik tüketimi yapan vatandaşlarımızın güneşten elektrik enerjisi üretilmesi konusunda bilinçlendirilmesi ve bu konuda yatırım yapmaları kendileri başta olmak üzere ülkemiz ve tüm insanlığın da menfaatine olacaktır. Bu potansiyelin başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere tüm vatandaşlarımız tarafından iyi değerlendirilmesinde ve gecikilmeden ciddi adımlar atılmasında fayda görüyorum" şeklinde konuştu.
MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Dağtekin ise toplantının gerçekleşmesini sağlayan H. Mehmet Yaşar'a teşekkür ederek, "MÜSİAD olarak amacımız önce ülkemizdeki değerleri ortaya çıkarıp ekonomimize katkı sağlamasına vesile olmak, daha sonra da illerimizde bu işi gerçekleştirmektir. Bu amaçla kurulan MÜSİAD Adıyaman Şubemizin üyelerine yönelik sürdürdüğü bilgilendirme toplantılarının sonuncusu için toplandık. Güneş enerjisi ve birçok enerjiden fevkalade faydalanılabilinen Adıyaman'da bu enerjiyi yatırıma dönüştürmek için saygı değer müdürümüz H. Mehmet Yaşar'ın sunumlarıyla üyelerimiz bilgilendirildi. İnşallah ilimizde yatırım düşünen iş adamlarımızın hem daha çok gelir getirmesi hasebiyle hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sunacak olması dolayısıyla enerji sektörüne yönelmeleri için böyle bir toplantıyı tertip ettik. İnşallah toplantımız faydalı olmuştur" diye konuştu.
(AHM-SO-Y)

12.01.2013 14:17:52 TSI

Editör: Wan Haber