Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, Suriyeli mültecilerin Denizli'de istihdamıyla tekstil sektörünün en büyük sorunu olan eleman sıkıntısının ortadan kaldırılabileceğini söyledi.
MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, 2011 yılı Nisan ayı içerisinde Suriye'de başlayan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye gelen sığınmacılar için 13 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi, 2 konteynerkent kurulduğunu ve Başbakanlık AFAD verilerine göre 18 Ocak itibariyle 157 bin 490 Suriye vatandaşının bu merkezlerde ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Suriyeli mültecilere sağlanan barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin Türkiye Cumhuriyeti'ne maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu belirten Filiz, bu kişiler arasından çalışmak isteyenlerin istihdam edilmesiyle Türkiye'deki işsizlik sorununa çözüm olabileceğini söyledi. Çalışma ve İş Kurumu Denizli İl Müdürlüğü verilerine göre kentte 5 bin işçi açığı bulunduğunu belirten Filiz, "Bu önerimizde ülkemize gelen Suriyeli kardeşlerimizin öncelikli olarak çalışma ve Türkiye'de kalma istekleri gibi durumları araştırılması gerekiyor. Bu şartlara uygun olan yüzde 20'lik bir kısım bile olsa 30 binden fazla istihdam açığının kapatılması anlamına gelmektedir. Çalışma ve İş Kurumu Denizli İl Müdürlüğü 2013 yılı işgücü eğitim planına göre 98 farklı meslek için istihdam garantili 317 kursta 7 bin 905 kursiyer için çağrıda bulunacak. Çalışmak isteyen mülteciler bu kurslara alınarak, Denizli'nin istihdam açığının tamamı kapatılabilir" dedi.
Çalışmak isteyen kişilerin diğer illere sevk edilmesi ve koordinasyonu konusunun büyük önem taşıdığını belirten Filiz, "Türkiye'de istihdam edilebilecek kişilerin talep edilen illere sevk edilmesi çok büyük dikkat ve koordinasyon gerektiriyor. Projelendirmenin 3 etapta gerçekleştirilmesi gerekiyor. İlk etapta kişilerin tek başlarına veya aileleriyle kalabilecekleri geçici bölgeler oluşturulması, ikinci etapta işe yerleştirme ve dil eğitimi, üçüncü etapta ise kalıcılıklarının sağlanması için düşük faizli kredilerle ev sahibi yapılması olabilir. Bunlar ilk olarak akla gelebilecek fikirlerdir. Böyle bir proje yapılmak istenirse MÜSİAD Denizli Şubesi olarak destek vereceğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.
(EV-SK-CC-E)

24.01.2013 16:20:12 TSI

Editör: Wan Haber