Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Opak, Adıyaman'da katıldığı MÜSİAD'ın 2. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2012 yılı ekonomik göstergelerini değerlendirdi.
Belediye konferans salonunda gerçekleşen 2. olağan genel kurula, mevcut Başkan Mehmet Dağtekin tek liste halinde girdi. 52 delegesi bulunan MÜSİAD Adıyaman Şubesi'nin genel kuruluna, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak da katıldı.
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Halil Murat Demir, TÜMSİAD Başkanı Erkan Çakmak, ASGİAD Başkanı Fatih Bilgiç, AK Parti İl Başkanı Halil Fırat, Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, CHP İl Başkanı Bilal Doğan, Merkez İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile iş adamları katıldı.
Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Mehmet Dağtekin, MÜSİAD'ın Adıyaman'da kuruluşundan bahsederek, 5084 sayılı teşvik kanununun kaldırılmasıyla Adıyaman'ın büyük darbe aldığını, uçak seferlerinin saatleri ve seferleriyle ilgili de mağduriyetlerini dile getirdi.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak ise, 5084 sayılı kanunla ilgili mağduriyetin giderilmesi için hükümet ile görüşmelerin olumlu geçtiğini dile getirerek, MÜSİAD'ın hazırladığı ekonomik raporlara değindi. 2012 yılının ekonomik verilerinin olumlu geçtiğini aktaran Opak, verilerle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"2012 yılıyla ilgili bizlerin akıllarında kalan beş büyük konu var. Bunlardan bir tanesi büyüme ile ilgilidir. 2012 yılı büyüme rakamları açıklanmadı ama Türkiye 2012 yılını yaklaşık 2,8 ila 3 arasında bir büyümeyle kapatacak. Bir önceki yıl yüzde 8,5 büyümüştük. Bakıldığında büyümenin hızı biraz düşmüş. Ama şunu hatırlatmak istedim. Biz uzun yıllar Avrupa Birliği ile rakamlarımızı kıyasladık. 2012 yılında Avrupa Birliği'nde rakamlar yüzde 1 civarında küçülmüş olacak. Hep gelişmiş ülkeler statüsünde gördüğümüz Avrupa Birliği'nin yüzde 1 civarında küçülerek kapatacağı bir yılda bizim yüzde 2,8 gibi büyümesi ve ben hala büyümeye devam ediyorum demesi, olumlu bir göstergedir. İkinci konu ise cari açık olup; bir önceki yıl 77 milyar dolar civarında olan cari açık, bu yılı 50 milyar dolar civarında bir cari açıkla kapatacak. Bu cari açıktan memnun değiliz ama bu hızlı düşüşün Türkiye'nin geleceği açısından olumlu düşünüyoruz. Diğer konu ise enflasyon rakamlarıdır. Yüzde 6,16 ile enflasyon en dip noktasına geldi. Enflasyonun geldiği nokta ve bize verdiği mesaj tek haneli rakama düştüğü ve bundan sonra yüzde 5-6 bandında seyredeceğidir. Dördüncü konu işsizlik oranları; henüz kapanış rakamları açıklanmadı ama Türkiye yılı yüzde 9,2 ila yüzde 9,5 arasındaki oranda bir işsizlik oranıyla kapatacak. Elbette gönül ister işsizlik hiç olmasın ama bir taraftan işsizlikten bahsederken, bir taraftan da istihdam edecek işçi bulamıyoruz. Sadece vasıflı işçi değil, vasıfsız işçi bulmakta da zorlanıyoruz. Dolayısıyla bu işsizliğin altında bir miktarda iş beğenmemenin yattığını görüyoruz. Avrupa Birliği'nde bu oranın yüzde 14-15 olduğunu da gözardı etmemeliyiz. Beşinci konu ise ihracattır. TÜİK henüz rakamları açıklamasa da 153 milyar dolar civarında bir ihracat yapıldı. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 15'lik bir ihracat artışı demek. Neye rağmen ihracat artışı yaşandı Avrupa Birliği'ne ihracatımızın düşmesine rağmen? Avrupa Birliği'ne ihracatın yüzde 57'lik kısmı yapılıyordu. Son üç yıl içerisinde yüzde 57 yüzde 39'a kadar geriledi. Başta Tunus, Mısır, Libya ve Suriye'deki negatifliğe rağmen yüzde 15 ihracatın artması iyi bir göstergedir."
Genel kurulda divan oluşturulduktan sonra faaliyet raporu, gelir-gider raporu, denetleme kurulunun raporu okunarak seçime geçildi.
(AHM-SO-Y)

28.01.2013 13:17:19 TSI

Editör: Wan Haber