HDP Van Milletvekili adayı Musa İtah’ın adaylığı YSK tarafından kabul edilmedi. Dün akşam saatlerinde HDP Van Milletvekilleri listesinde değişikliğe gidilmesi merak konusu olmuştu. Liste değişikliğinin asıl nedeni ise bugün netlik kazandı.

İlhan Siyahtaş

7 Haziranda yapılacak olan milletvekili seçimleri için HDP Van Milletvekili listesinde 6. Sırada olan Musa İtah, YKS tarafından suç süresinin bitmemesi gerekçe gösterilerek adaylığı kabul edilmedi. HDP Van Milletvekili Adayı Musa İtah’ın YSK tarafından 2017 yılana kadar aday olamayacağı öğrenildi.

Veto kararı ile ilgili açıklama yapan İtah” 2017’ye kadar aday olamayacağım belirtildi. Bu kesin bir karar olmasının yanı sıra antidemokratik bir karardır. Demokratik siyasetin önüne konulan bir engeldir. Demokratik siyasetin dışında kalmamız için yasalar istenilen tarafa çekiliyor. Normalde infazın bitmesi ile birlikte memnu hakların iade edilmiş olması gerekiyor. Ama artık devlete karşı işlenen suçlarda infaz süresinin bitmesinin üzerinden 3 yılı geçmesi şartı getirilmiş. 2012 yılında tahliye oldum. İnfazım 2014 yılında bitti. Ancak YSK 2017’ye kadar aday olamayacağım kararını verdi. Bunun güçlü hukuki bir dayanağı yoktur. Bu kararı anlamakta zorlanıyoruz. Bizi bu göreve laik gören bütün kurumlarımıza, halkımıza ve partimize şükranlarımı sunuyorum. Bundan sonraki süreçte daha çok çalışacağım. Partimizin ihtiyaç duyduğu her alanda çalışmaya ve katkı sunmaya her zaman hazırım. Adaylar kim olursa olsun bizim için önemli olan bu onurlu mücadeleyi bir adım daha ileriye götürmektir” şeklinde konuştu.

HDP’DEN AÇIKLAMA
Öte Yandan Halkların Demokratik Partisi’de Bir Açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Değerli halkımız, 6. Sıra milletvekili adayımız Musa İtah’ın adaylığı daha önce almış olduğu cezalardan kaynaklı memnu hakları iade edilmesine rağmen ne yazık ki YSK tarafından veto edilmiştir. Bütün hukuki girişimlerimize rağmen sonuç alınamayınca yerine Selami Özyaşar arkadaşımız 6. sıra milletvekili adayımız olarak getirilmiştir”. 

Editör: Wan Haber