Gayri Safi Milli Hasıla'dan en az pay alan iller arasında bulunan kentin en büyük sanayi kuruluşlarından olan muş Şeker Fabrikası, 200 bin aileye ekonomik anlamda katkı sağlarken, il ekonomisinde lokomotif olma görevi üstleniyor.

 

 

2014 yılı kampanya döneminin devam ettiği fabrikada pancar alımı ve şeker üretimi sürüyor. 15 Aralık 2014'e kadar devam edecek olan kampanya döneminde 4 bin 739 çiftçiden, 300 bin ton pancar alımı hedefleniyor. Fabrikada kampanya sonunda 37 bin ton kristal toz şeker, 10 bin ton melas ve 75 bin ton yaş küspe üretilecek. Fabrika müdürü Nizamettin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 fabrika arasından kapasite oranlamasına göre birinci olan fabrikanın, bu yıl da başarı çıtasını artıracağını söyledi. Fabrikanın son iki yılda fire oranını önemli oranda düşürdüğünü belirten Güler, 2014 yılı kampanya döneminde geçen yıla oranla 45 bin ton daha fazla pancar işlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

 

Güler, "Fabrikamızda alınan ve bedeli ödenen pancar ile işlenen pancar arasındaki farkı geçen yıl yüzde 17,5'tan yüzde 7,5'a düşürmeyi başardık. Bu yıl hedefimiz bu rakamı daha aşağılara çekmektir" dedi.

 

 

"Fabrika adeta ekonominin lokomotifi gibi"

Güler, fabrikanın, çiftçisi, çalışanı, nakliyecisi ve esnafı olmak üzere kent ekonomisine, bu kampanya döneminde yaklaşık 75 milyon lira girdi sağlayacağını dile getirdi. Bu rakamın kent ekonomisi için çok önemli olduğunu anlatan Güler, "Fabrika, Muş için çok önemli bir sanayi kuruluşu. Bu ilimiz açısından çok önemli bir rakam. İstihdamın yanında tarıma dayalı sanayi için de büyük önem taşıyan fabrika, ekonomik anlamda Muş için adeta lokomotif görevi yapıyor" diye konuştu. Muş Pancar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ramazan Yentür de fabrikanın Muş için öneminin tartışılmayacağını ifade etti. Yentür, şöyle devam etti:

 

 

"Muş'ta en önemli tarım ürünü pancardır. Hububat üretiminden çiftçi çok önemli bir kar elde edemediği için pancar ekiminde daha çok ağrılık veriyor. Fabrika 200 bin aile için ekmek kapısıdır. Bu sebeple fabrika Muş'un can damarıdır. Fabrikaya herkesin sahip çıkması ve önem göstermesi gerekir. Sadece bu yıl fabrikanın Muş'a sağladığı girdi 75 milyon liradır. Bu Muş gibi bir vilayette çok önemli bir ekonomik girdidir."

 

 

Pancar üreticisi Zülküf Gezici ise Muş'ta pancar tarımının çok önemli olduğunu ve çiftçilerin en büyük geliri buradan elde ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

 KAYNAK: AA

Editör: Wan Haber