Bölgede hemen her yerde rekor düzeyde oy alarak barajı aşan HDP Van’ın Özalp ilçesinde  yüzde 92.76 Saray ilçesinde ise 94.26 oranında oy alarak Başkale’den sonra Van’da rekor kıran ilçeler arasına girdi.

Özalp’te 1 Haziran günü düzenlenen şenlikte Eski Başkan Murat Durmaz, Özalp ve Saraylılara HDP’yi desteklediklerini ifade ederek barajları yıkmak için on binlerce yurttaşa çağrıda bulunmuştu. 
 
HDP’nin miting yapmadığı ilçede bu yıl ilk kez Özalp 12 ve 38 Nolu Minibüsçüler ve Motorlu Taşıtlar Kooperatifleri 20’nci yıl kuruluşları nedeniyle ilk kez şenlik düzenlemişti. 
 
On binlerce Özalplı ve Saraylı’nın katıldığı şenliğe Özalp 12 ve 38 Nolu Minibüsçüler ve Motorlu Taşıtlar Kooperatifleri kurucusu ve Eski Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, HDP’yi desteklediklerini belirterek, Özalp ve Saray halkından HDP için destek istemişti. 

On binlerce kişinin katıldığı şenlikte Özalp ve Saray halkı tarafından çok sevilen Eski Başkan Murat Durmaz, Özalp Halkına yaptığı çağrıda “80 darbesinin önümüze koyduğu barajları yıkarak, tek adam olmak isteyenlere dur deme vakti gelmiştir. 40 yıl boyunca süre savaştan dolayı nice gencimiz kör kurşunlarla öldürüldü ve kefensiz bir şekilde toprağa verdi. Nice genç kızımız gelinlik giyemedi. Gelinlik yerine beyaz kefen giydiler. Tarihi en acımız sayfasında yer alan bu acılara rağmen yılmadık ve dim dik ayakta durduk milyonlara ulaştık. Şimdi bu seçimlerde sandıklara oyumuzu kullanarak sistemlere tokat atmanın zamanı gelmiştir.” demişti. 
 
Durmaz çağrısında, “Bu seçimlerde sandıklara oyumuzu kullanarak sistemlere tokat atmanın zamanı gelmiştir. Önümüzdeki seçim bizler için çok önem arz etmektedir. Bununla beraber herkese bir demokrasi dersi vereceğiz”  ifadelerini kullanmıştı.
 
Durmaz’ın çağrısını karşılıksız bırakmayan Özalp ve Saray halkı 7 Haziran Pazar günü yapılan milletvekili  seçimlerde  Başkale’den sonra rekor kıran ilçeler arasında yerini aldı. Bu rekorlar sadece Van’la sınırlı kalmadı Türkiye sıralamasında da yerini aldı. 
 
VAN’IN İLÇELERİNDE REKOR KIRAN SONUÇLAR
 
Bahçesaray  65.40

Başkale      97.38

Çaldıran     86.47 

Çatak          81.69

Edremit      69.50

Erciş           66.18

Gevaş          61.84 

Gürpınar     86.92 

İpekyolu     69.65

Muradiye   80.49

Özalp         92.76

Saray         94.26
 
Tuşba        71.37


Kaynak: VanBülten

Editör: Wan Haber