Muradiye’de ilk defa düzenlenen festivaline Kaymakam Erol Tanrıkulu, Binbaşı Tarık Hekimoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Yetikcan ile bazı kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Merkez ve köylerde son dönemlerde elma yetiştiriciliğine rağbet gösteren yetiştiricilerin ürünleri festivalde büyük ilgi gördü. Festival kapsamında ‘En güzel elma’ seçilirken, çuval, halat çekme ve en çabuk elmasını bitiren ve su dolu kovalarda en fazla elmasını yiyen alanlarında yarışma düzenlendi. Yarışmada dereceye giren yarışmacılara çeşitli hediyeler verildi.

Festivalde konuşan Muradiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Emre Uca; yörede yetiştirilen elmaların Türkiye’de tanınması gerektiğini söyledi. Elma yetiştiricilerinin özellikle pazara sunulacak düzeyde üretimin yapılmasıyla kalitenin artacağını, yöremizin alıcı firmalar için vazgeçilmez bir kaynak olabileceğini dile getiren Emre Uca, teknik konularda da çiftçilerin daha bilinçlenmesinin, bilgi alışverişi ve saha çalışmalarıyla mümkün olacağını aktardı. Uca, "Umarım sonraki yıllarda da böylesi festivalleri çoğaltarak gerçekleştiririz. Elma yetiştiricilerinin artması ve kaliteli ürün üretiminin bilinçlendirilmesi bu paralelde yürüteceğimiz çalışmalarla daha verimli sonuçlar verecektir" şeklinde konuştu.

""

Kaymakam Erol Tanrıkulu ise, bir ilki yaşadıklarını belirterek, “Muradiye’de ilk geleneksel elma festivali, sadece ilçemizde değil, belki Van’da bir ilk olacak. Bu verimli alanlarımızı meyve ile donatırsak ben inanıyorum ki yoncadan daha fazla gelir elde edeceğiz. Muradiye’de 2012 yılından bu yana 35 bin vatandaşımız elma fidanı dikti. 16 bin hektar tarım alanımız mevcut. Tabi ki yonca ekimini de yapacağız, çünkü hayvanda yetiştiriyoruz. Bu verimli alanları elma, kiraz gibi meyve bahçeleri yaparak Muradiye’mizi zenginleştirelim. Bütün meyve ve sebzelerin dışarıdan gelmesi bizi üzüyor. Buradaki esnaflarımız başka illerde meyve ve sebzeleri alıyor ve buna kirada eklendiği zaman vatandaşımız pahalı meyve sebze yemek zorunda kalıyor. Neden burada, Muradiye’mizde olmasın. Ben hayatımda burada ilk kez bu kadar büyük, kaliteli ve organik elma görüyorum. Burada bunlar olduğuna göre daha geniş alanlarda bu meyvecilik genişletilebilir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yarışmalarda birinci olanlara Tanrıkulu tarafından ödülleri verildi.

""

Editör: Wan Haber