Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen resim sergisinde 26 minik mülteci, hayallerinin resmini çizdi. Resimlerin çoğunda uçak ve geminin bulunması, dikkatleri çekti.


Açılışta bir konuşma yapan Mülteci Hakları Proje Koordinatörü Elçin Türkdoğan, 2010 Şubat ayından itibaren Van’da mültecilere danışmanlık hizmeti veren bir ofisin kurulduğunu, bu ofiste mültecilerin sosyal haklarına erişmeleri konusunda yardımcı olduklarını söyledi. 2012’de yapılan proje çerçevesinde serginin düzenlendiğini ifade eden Türkdoğan, “Projemizin bir aktivitesi, sosyal destek çalışmasının bir çıktısı olan sergimiz, aynı zamanda ofisimizin kapanışını da ilan etmek üzere organize edilmiş bir sergidir. Bu sergideki amacımız, Van halkına mültecilerin varlığını hatırlatmak ve onların burada yaşamaya haklarının olduğunu insanlarla paylaşmak bununla birlikte yaşadıkları hem göç sürecini, hem de Türkiye’de kaldıkları süre içerisinde yaşadıkları problemleri dile getirmeye çalıştık” dedi.


Sergide 04 ila 12 yaş arasındaki mülteci çocukları tarafından çizilen resimlerin sergilendiğini dile getiren Türkdoğan, “26 mülteci çocuk, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda haftanın belirli günlerinde çalışmalar yaptı. Farklı yaş gruplarıyla farklı etkinlikler düzenlendi. Resim sergisi, spor aktiviteleri ve satranç gibi etkinlikler düzenlendi” ifadelerini kullandı.

""

Sergiye vatandaşların gösterdiği ilgiden dolayı memnun olduklarını ifade eden İnsan Hakları Vakfı gönüllüsü Merve Uçak ise, resimlerde mülteci olma halini çocukların resimleri üzerinden aktardıklarını söyledi. Çocuklar tarafından çizilen resimlerin üst kısmında hikaye niteliğinde göç olayının anlatıldığını ifade eden Uçak, “Sergimizde çocuklar tarafında yapılan resimlerin üst kısmında göçe sebep olan etkenler, göç süreci ve Türkiye’de sığınmacı olma hali anlattık. Yani sergiyi baştan sona gezen herkes ne anlatılmak isteneni anlıyor” dedi. Resimlerde dikkat edilecek en önemli konunun çocuklar tarafından yapılan resimlerin büyük bir kısmında uçak ve geminin olması olduğuna dikkat çeken Uçak, “Normal bir manzara resminde bile dikkatlice bakıldığında gökyüzünde bir uçak görürsünüz. Araştırıp analiz ettiğimizde bunun bir savaş uçağı olduğunu öğrendik. Ayrıca resimlerin sonunda ya uçak bekleyen bir çocuk, ya da bir gemi var. Burada çocuklar demek ki sürekli bir seyahat hayali kuruyorlar. Burası onların geçici kaldığı bir yer. Çocuklara sürekli buradan gidileceği söyleniliyor. Daha mutlu olacakları, daha çok rahat edecekleri bir yere gidileceği söylendiği için o çocuğun algısında sürekli bu olduğu için bunu resimlerde görmek mümkün” şeklinde konuştu.


Sergide bulunan ve bir konuşma yapan İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da, mülteci meselesinin dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de yüz karası olduğunu vurgulayarak, “Burada yaşayan bu güzel insanların adı bile yoktur aslında. Mülteci kelimesi bile onlara bahşedilmemektedir. İşte bu nedenle bu gün onların çocukları tarafında yapılan resim sergisi için buradayız. Resimlerde de göreceğiniz gibi yerinden zorla edilmenin getirdiği noktada kendilerini anlatıyorlar. Bu dünyayı anlatıyorlar. Bu anlamsızlığı anlamaya çalışıyorlar. Serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Program, serginin açılışına katılan bazı mülteci çocukların çizdikleri resimleri katılımcılara anlatmaya çalışması ve serginin gezilmesi ile son buldu.

""

Editör: Wan Haber