Muradiye ilçesindeki Bendimahi çayına doğru suyun ters istikametine yönelik göçe başlayan inci kefali, yumurtalarını bırakabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Suyun içerisinde uçarcasına zıplayan inci kefalinin göçü ilgi görüyor. Van gölünde yaşayan inci kefalinin göçünü izlemek için onlarca kişi Muradiye’de bulunan Bendimahi çayı bölgesine akın etti.

Van gölünün sodalı suyunda yaşayan inci kefali, üremek için akıntının tersine yüzerek büyük bir mücadele veriyor. Önüne çıkan engeli geçmek için uçarcasına zıplayan inci kefalinin bu göç yolculuğuna tanık olmak isteyen yerli ve yabancı turistler, gördükleri görkemli manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

5-425.jpg

Olta ile iki kilo ağırlığında balık tutan Mehmet Kapıcı isimli çocuk, tuttuğu balıkları eve götürüp pişireceklerini anlattı. 

Erkan Tunç isimli vatandaş, her yıl olduğu gibi bu yıl da inci kefalinin göçünü izlemeye geldiklerini belirterek, “İnci kefali bu ay yumurtlama dönemi olduğu için akan suya karşı büyük bir mücadeleye başlıyor. Van gölünden tatlı suya gelen ve suyun ters istikametine doğru tırmanıyorlar. Vatandaşlarımıza buradan seslenmek istiyorum, bu balıkların zarar görmelerini istemiyoruz. Bir günlük olmasın ömürleri uzun süreli olsun. Tutmamalarını istiyoruz. Özellikle bu aylar için. Yumurta dönemi olduğundan dolayı tutmasın. Bu güzel memleketimizde bu güzel yerler ve balıklar var, bunun birkaç günlük değil de sürekli olmasını istiyoruz. Yani bir hamile bayan düşünün, nasıl ki ona karşı bir saygı duyuluyorsa, bu balıklara da aynı saygıyı duymamız lazım." 

6-280.jpg

Muradiye’de esnaf olduğunu anlatan Tunç, sözlerini şöyle tamamladı: "Gün boyunca stres sıkıntı içerisindeyiz, ancak akşam üzeri olduğunda buraya gelerek bu balıkların zıplayışını izlemek bize bir keyif verdiği gibi bütün stresimizi atıyoruz. Temiz hava, doğa, su sesi ve balıklar bundan daha iyisi var mı? İşte biz bunun sürekliliğini istiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmaları gerekiyor.” 

3-515.jpg

Editör: Wan Haber