Ardahanlı köy muhtarları, ithal edilen otta komisyoncuların köylüleri mağdur ettiğini ileri sürerek, yetkililerden yardım istedi.
Ardahan merkeze bağlı bazı köy muhtarları, Kaptanpaşa Mahallesi Milli Egemenlik Parkı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplandı. Muhtarlar adına konuşan Merkez Meşedibi Köyü Muhtarı Gürbüz Çelik, bölgenin bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı, ot ve samanda mağdur olduğunu söyledi. Çelik, çiftçi ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için, hükümetin Türkgözü Sınır Kapısı'ndan ot ve saman ithal edilmesine izin verdiğini fakat bunun komisyoncularla daha pahalıya mal olduğunu öne sürerek şunları kaydetti:
"Bizim rahatlamamız için ithal edilen ot ve saman komisyoncuları devreye girmesiyle daha pahalıya mal oluyor. Bizim burada başbakan ve bakanımıza çağrımız, bizi bu komisyonculardan kurtarın. Hem ot hem de saman alımında ve ayrıca hayvanların borsasında bizi mağdur ediyorlar. İthal edilen ot mevcut yerli ottan daha pahalıya mal oluyor. O zaman neden ithal edelim ki.''
Komisyoncuların hayvan piyasasında da insanları mağdur etiğini ileri süren Çelik, "Biz hayvancılığın merkezi olmamıza rağmen, et kasaptan bize 25 liraya mal oluyor. Bunun sebebi hayvan borsasındaki bazı tekellerin ve komisyoncuların 200-300 kilogram gelen canlı hayvanı 500-600 lirayı geçmeyecek şekilde tekel koymalarıdır. Bunun çözüm noktası ilimize devlet kontrolünde bir kesimhanenin kurulmasıdır. O zaman vatandaşı birçok sıkıntıdan kurtarmış olacağız. Rantçı ve tekellerin eline bırakmayacaktır. Vatandaş istediği gibi ve kolaylıkla hayvanını pazarlayabilecektir. İlgililerin bizim bu ızdırabımızı dindirmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Muhtarlar daha sonra Başbakanlık ve ilgili bakanlığa mektup göndereceklerini söyledi.
(OY-AT-AŞ-Y)

06.12.2012 15:28:45 TSI

Editör: Wan Haber