Giresun Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı Ertuğrul Oksal, yaptığı basın açıklamasında köy ve mahalle muhtarlarının yapılan kanuni düzenlemelerle işlevsiz hale geldiğini ileri sürdü.
Muhtarlar Derneği Başkanı Ertuğrul Okusal "Özellikle son yıllarda gerek teknolojik gelişmeler gerekse yapılan kanuni düzenlemeler mahalle ve köy muhtarlarını işlevsiz hale getirmiştir. Görevleri arasında her ne kadar kanuna dayalı toplumun sosyo-kültürel gelişim sürecine katkı sağlamak var ise de muhtarlığın nerede olması gerektiği belli değildir. Yeni yasalaşan büyükşehir kanunu ile yerel yönetimlere yeni kimlik getirilmiş ve bu kapsamda 16 bin 82 köy 29 ili büyükşehir yapan kanun ile mahalle statüsüne, kalan 52 ilde ise 559 belde belediyesi köylere dönüştürülmüştür. Kaldı ki, kanunun alan çalışmasında yürütülebilmesi ve güçlü bir yapıda devamlılığının sağlanması, yeni mahalle ve köy kanununun günümüz şartlarına getirilmesiyle güçlenecek ve pekişecektir. Bu bağlamda; hükümetimizden çıkarılan bu yasa ile birbirine adeta bağlı olan köy ve mahalle kanununun yasalaştırılmasını milletimiz ve devletimiz adına istemekteyiz" dedi.
Muhtarların yeni görev tanımlarının yapılmasını ve köylerin ve mahallelerin nüfuslarına göre kademelendirilmesini beklediklerini belirten Okusal "Muhtar evlerinin belediyeler ve köy konaklarının İl Özel İdaresi tarafından yapılmasını, Belediye Kanunu'nun 9. maddesinin değiştirilmesi ve yerine net terimler talep ediyoruz.Diğer yandan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanunu 48. maddesi birinci fıkrasına atfen çıkartılan genelgenin 'C' maddesinde bulunan ve vatandaşımızdan konuta taşındığı süreçte nüfus müdürlüklerimizin istediği su, elektrik, doğalgaz, telefon veya kira kontratı gibi belgelerin yeni bir genelge ile düzeltilerek bu uygulamanın muhtarlarımıza verilmesinin gerekli olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
(AB-ÖS-Y)

11.01.2013 14:08:23 TSI

Editör: Wan Haber