Türkiye Muhtarlar Birliği Dernekleri Federasyonu (MUBİDEF) Genel Başkanı Bekir Kahyaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'i ziyaret ederek, köy ve mahalle muhtarlıkları ile ilgili yeni bir kanun çıkarılmasını istedi.
Türkiye'de 52 bin 983 tane muhtar olduğunu söyleyen Bekir Kahyaoğlu, federasyonlarına bağlı 35 bin muhtar olduğunu belirtti. Muhtarların çok önemli role sahip olduğunu vurgulayan Kahyaoğlu, köy ve mahalle muhtarlıklarının görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen yasaların güncelliğini yitirdiğini ifade ederek, "İlgili kanunların yayın tarihi 1924'tür. O günden bugüne Türkiye'de ve dünyada çok şey değişti. Yasaya yapılan ek maddeler ile sorunlar sürekli öteleniyor. Biz pansuman tedbirler değil, günümüz şartlarına göre hazırlanan yeni bir yasanın meseleleri kökten çözeceğini düşünüyoruz. Bu konuda bize yardımcı olmanız için size geldik" dedi.
"MAAŞIMIZ YOK"
Muhtarların devlet memuru statüsünde olduklarını, ancak bunun karşılığında maaş alamadıklarını belirten Kahyaoğlu, "Maaş almadan 24 saat görev yapıyoruz. Devlet muhtarlara 420 lira 'ödenek' veriyor. Bu para ile sigorta primi mi yatıracağız, yoksa geçinecek miyiz? Yapılması gereken en doğru iş muhtarlara en düşük memur maaşının verilip, sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılmasıdır. Bu da ancak yeni bir yasa ile olabilir. Sayın Başbakanımızın da bizim gibi düşündüğünü biliyoruz. Yeni Büyükşehir Kanunu böyle düşündüğünü gösteriyor" diye konuştu.
Milletvekili Hüseyin Şahin, muhtarların seçimle iş başına geldiğini ve demokrasinin teminatı olduklarını söyledi. İletilen taleplerin önemli ve yerinde bulduğunu söyleyen Şahin, "Bu konu TBMM İçişleri Komisyonu'nun yetki alanında yer alıyor. Çözüm için komisyon başkanına dosyayı teslim edelim. Ben de dosyayı sıkı bir şekilde takip edip çözümü için çaba harcayacağım" diye konuştu.
Hüseyin Şahin, daha sonra MUBİDEF Genel Başkanı Bekir Kahyaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler'i ziyaret etti. Ziyaret sırasında kendisine sunulan talepler dosyasını Muammer Güler'e veren Hüseyin Şahin, "Muhtarlarımız çok doğru tespitleri var. Bunları bir dosya haline getirmişler. Bu dosyayı konunun asıl muhatabı olarak sizinle paylaşmak istedik" dedi.
Güler, bu meselenin çözümü için çaba göstereceğini belirterek, "Önemli vurgularınız var. Yetkili kurullarda bunları değerlendirip ülkemiz için ve muhtarlarımız için en güzelini yapacağız. AK Parti milletin partisidir. Milletimizin temsilcilerinden gelen talepler bizim için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.
(MŞ)

08.12.2012 12:28:04 TSI

Editör: Wan Haber