Haber Oktay CANDEMİR

Özellikle kışın en sert aylarını yaşadığımız bugünlerde vatandaşı sokağa döken ve büyük tepkilere neden olan elektrik kesintilerine çözüm bulunamaması, hatta eskileri aratır hallere gelinmesi herkesi isyan noktasına getirdi. Muhtarlar ise büyükşehir olan Van´ın enerji sorununun çözümü için sivil toplum örgütleri ile yetkili kurumların biraraya gelmesi gerektiğini ve konunun üzerine gidilmesinin şart olduğunu vurguluyor. Muhtarlar ayrıca kentin adeta cezalandırıldığını ve tüm herkesin elektrik kesintileri konusunda neredeyse isyan noktasına geldiğine dikkat çekiyor.


Van´da uzun yıllardır yaşanan elektrik kesintileri VEDAŞ´ın özelleştirilerek Türkerler Holdinge satışının ardından daha da fazlalaştı. 


Kışın en sert günlerini yaşayan Van´da hemen hergün elektrik kesintisi uygulanıyor. Yaşanan elektrik kesintileri üzerine esnaf ve vatandaş sokağa dökülüyor. Elektrik kesintileri nedeniyle Maraş caddesini trafiğe kapatarak protesto eden vatandaşlar şimdi de astıkları pankartlarla tepkilerini dile getiriyor. Vatandaşın canına tak eden elektrik kesintilerini ve sorunun çözümü için neler yapılması gerektiğini bazı muhtarlarla görüştük. Muhtarlar sorunun çözümü için yetkili kurumlar ve STÖ´lerin bir araya gelmesinin önemine vurgu yapıyor.

"VATANDAŞ İSYAN HALİNDE"
Van Muhtarlar Derneği Başkanı  Demez Temez, Van´a gelen elektrik akımı konusunda ciddi problemler yaşandığını söyledi. VEDAŞ´ın özelleştirilmesinden sonra 350´ye yakın personelin kurumdan gönderildiğini öğrendiklerini kaydeden Temez, "Bu konuyu TEDAŞ Bölge Müdürü ile görüştüm. Müdür Bey, elektrik kesintilerinin kaçak kullanımından kaynaklandığını söyledi. Oysa Van´da yaz aylarında da bu kesintiler yaşanıyor. Depremde bile Van böylesi bir elektrik sıkıntısı yaşamadı. 186 arıza merkezi neredeyse artık hiç çalışmıyor. Geçen hafta vatandaşın birinin kendilerine küfür ettiği gerekçesiyle ona 2 saat elektrik kesintisi uygulanmış. Elektrik kesintileri vatandaşı artık çileden çıkarmış durumda. Biz muhtarlar olarak sorunun çözümü için girişimlerde bulunuyoruz ancak Van Valisi geldiği günden bu yana biz muhtarların görüşme talebine yanıt bile vermiyor. Kentin önemli sorunlarından birinin çözümü için muhattap bulamıyoruz. Son olarak Dışişleri Bakanının Van ziyaretinde bizi de yemeğe davet ettiler ama muhtarlara karşı gösterilen tutumdan ötürü bu yemeğe katılmadık. Elektrik sorununun çözümü için kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve yetkili kurumlar bir araya gelmeli ve neler yapılacağı konusunda bir tartışma yürütmeli. Van artık Büyükşehir oldu ve bu sorunun çözümü gerekiyor." dedi.

"VEDAŞ YETKİLİLERİ BİZİ TERSLİYOR"
Emin Paşa Mahallesi Muhtarı Reşit Takva da muhattap bulamamaktan şikayetçi. VEDAŞ yetkililerinin kendilerini bile terslediğini, ´Bu sizin görev alanınıza girmiyor´ diyerek yadırgadığını söyleyen Takva, " Van neredeyse tamamen elektriksiz kalmış durumda. Biz muhtarlar olarak bu işin peşini bırakmayacağız ve gerekeni yapacağız. VEDAŞ´ın özelleştirilmesinin ardından sokak lambaları bile yanmaz oldu. Arıza ekipleri diye birşey kalmadı. Esnaf patlama noktasına geldi. Elektrik yok ama faturalar tıkır tıkır vatandaştan tahsil ediliyor. Elektrik enerjisi resmen vatandaştan kısıtlanarak kar edilmek isteniyor. Özellikle tüm trafo hatlarının yenilenmesi gerekiyor ama bu konuyla ilgilenen yetkili kurumlar ortada yok. Van Büyükşehir    oldu ve elektrik kesintileri artık son bulmalı." diye konuştu.

"BİRİLERİ KAR AMACI İLE ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULUYOR"
Hatuniye Mahallesi Muhtarı Turgut Külay da Van´ın büyük bir deprem yaşadığını ve depremde bile elektrik sıkıntısı yaşanmadığı halde son zamanlarda yaşanan kesintilerin düşündürücü olduğunu ifade etti. Birilerinin kesintilerle kar amacı güttüğünü kaydeden Külay, "Sorunun çözümü için VEDAŞ yetkilileriyle görüştüğümüzde çeşitli bahaneler buluyorlar. 186 arıza neredeyse çalışmaz halde. Telefonun fişini çekiyorlar ve yanıt vermiyorlar. Özelleştirmeden sonra personel sayısını azalttılar. Oysa tam aksine personel sayısının arttırılması gerekiyor. Konuyla ilgili görüşmek için VEDAŞ´a gittik ama yüzümüze bakan olmadı. Elektrik kesintileri Van´da büyük sorun ve vatandaş artık çok tepkili. Elektrik kesintilerinde vatandaşlar biz muhtarları arıyor ve sorunun çözülmesini istiyorlar. Her gün onlarca vatandaşımız bizi arıyor ve şikayetlerini iletiyor. Yaşanan durum kabul edilemez ve çözümü için elimizden gelen çabayı göstereceğiz."  şeklinde konuştu.

"KESİNTİLERİN SORUMLULARI HESAP VERMELİ"
Buzhane Mahallesi Muhtarı Hamdi Zengin de şunları söyledi : "Van´da neredeyse artık elektrik yok. Tüm Van karanlığa mahkum edildi ve elektrikten mahrum bırakıldı. Bu durumun sorumluları ile ilgili hukuki anlamda gereken neyse yapılmalıdır. Biz muhtarları artık muhattap bile almıyorlar ama vatandaş kesintilerde bizi arıyor. Elektrik kesintilerinin geldiği durum oldukça düşündürücü. Bazen birileri Van halkını cezalandırıyor diye düşünüyorum. Vatandaştan tıkır tıkır elektrik faturası tahsil eden VEDAŞ bunun karşılığında vatandaşa hizmet götürmek zorunda. Biz muhtarlar konu ile ilgili yakın zamanda kamuoyuna bir açıklama yapacağız." Prestij

Editör: Wan Haber