Bazı vatandaşların mahallelerinde okul bulunmaması nedeniyle özellikle kız çocuklarını 15 kilometre uzaklıkta ilçe merkezindeki okullara göndermemesi dolayısıyla harekete geçen Cantayan, 6 dönümlük arazisini ortaokul yapılması amacıyla bağışladı. 

Cantayan'ın bağışladığı arazide yapımına geçen yıl başlanan ve bu yıl tamamlanarak açılışı yapılan 12 derslikli okulda 255 öğrenci eğitim görüyor.  

Cantayan'ın babası "Kemal Cantayan"ın ismi verilen okulda, öğrenciler mahallelerinde eğitim görmenin sevincini yaşıyor. 

3-20171012132306.jpg

"Hep okul yaptırma hayaliyle yaşadım"

Kamil Cantayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayali olan okulu mahallesine yaptırdığı için büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Her zaman mahallesine bir okul yaptırma hayaliyle yaşadığını anlatan Cantayan, şöyle konuştu:

"1976 yılında prefabrik bir okulumuz vardı. Köyümdeki çocukların hepsi dışarıda eğitim görüyordu. Çok mağdurdular. Bazen yakacağı bile köyden temin ediyorduk. Hem ısınmıyor hem de küçüktü. İki derslikli olduğu için çocuklar rahat eğitim göremiyordu. Gerçekten vahim durumdaydılar. 2014 yılında köyüme okul yaptırmayı kafaya koydum. Hayalimdi, geceleri yatamıyordum. Milli Eğitim Müdürlüğümüze başvurdum. 'Arazimi bağışlayacağım, yeter ki köyüme okul gelsin, çocuklarımız huzura kavuşsun' dedim. Çok şükür üç yıllık uğraşın sonucu okulumuz açıldı." 

4-749.jpg

"Artık kendi köylerinde eğitim görebilecekler"

Mahallede ortaokul olmaması nedeniyle bazı ailelerin kız çocuklarını ilçe merkezindeki okula göndermediğini vurgulayan Cantayan, "Bazı kız çocuklarımız Muradiye'ye taşımalı olarak gidemiyordu. Şimdi okula gidemeyen kızlarımız da eğitim görebilecek. Şu anda okulu gören bu kızlarımız inanılmaz mutlu oluyor. Okula gitmeyi çok istiyorlardı. Şimdi hepsini okula kazandırdık. Artık kendi köylerinde, kendi okullarında eğitim görecekler."  ifadesini kullandı. 

Köyünde okul olmadığı için eğitim göremediğini, bu nedenle çocukların okumasını çok istediğini vurgulayan Cantayan, yeni okulla birlikte öğrencilerin mutluluğunun gözlerinden okunduğunu söyledi.

7-153.jpg

Cantayan, okulun yapım aşamasında da görev aldığını anlatarak, "Temel atılmasından bugüne kadar inşaatta her aşamada görev yaptım. Demirinden beton dökülmesine, sıvasından ince işlerine kadar her zaman çalıştım. Biran önce bitsin ve çocuklar okula kavuşsun istedim." dedi.

Okula en fazla kızlar sevindi

Okulun öğrencilerinden Gül Biçer, ilçede kış aylarında yolların kapandığını bu nedenle büyük zorluk yaşadıklarını anlattı. 

Mahallelerine okul yapılmasıyla büyük mutluluk yaşadıklarını ifade eden Biçer, "Muhtarımıza çok teşekkür ediyorum. Bizi çok sevindirdi. Ona ve devletimize minnettarız." diye konuştu.

Öğrencilerden Eylül Tayanöz ise "Biz şu an çok heyecanlıyız. Eskiden ilçeye gidiyorduk. Şimdi muhtarımız sayesinde köyümüzde okuyabileceğiz. Bizim için artık daha kolay olacak." dedi. 

Okulu gördüğünde çok heyecanlandığını anlatan öğrencilerden Şeyma Biçen de yarım kalan eğitimine devam edebilmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. (AA)

Editör: Wan Haber