Karabük Üniversitesi'nde (KBÜ) "Ülkemizdeki Mühendislik Yapılarının Güvenliği Üzerine Bir Tartışma" konulu konferans düzenlendi.
KBÜ Mühendislik Fakültesi tarafından Prof. Dr. Halil Karadeniz'in katılımlarıyla "Ülkemizdeki Mühendislik Yapılarının Güvenliği Üzerine Bir Tartışma" konulu konferans Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda düzenlenirken, konferansa; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, akademik personeli ile öğrenciler katıldı. Konferans Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Karadeniz'in özgeçmişinin okunması ile başladı. Çeşitli matematiksel formüllerle herkesin anlayacağı şekilde günlük yaşanan olayları gözden geçirerek gerçekçi bir sunum sergileyeceğini söyleyen Karadeniz, sunumuna ilk olarak dünyanın en yüksek 10 binasının, dünyadaki ilginç köprülerin, büyük barajların ve açık deniz yapılarının fotoğraflarını göstererek bu binaların mühendislik yapılarından bahsetti. Ülkemizde yapılan mühendislik yapılarının hasar ve yıkılış nedenlerinin genel olarak tabi afetlerden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Halil Karadeniz, ülkemizde 1999 yılında gerçekleşen Gölcük Depremi ve 2011 yılının Ekim ayında gerçekleşen Van Depremi sonrasında ortaya çıkan bazı çarpıcı manzaraların fotoğraflarını göstererek buralardaki mühendislik hatalarının neler olduğuna değindi. Daha sonra Prof. Dr. Halil Karadeniz, çürük ve hatalı yapılarla sağlam yapıların karşılaştırılmasının, hatalı zemin katlardan dolayı binaların yıkılma şekilleri, oyulmadan meydana gelen hasarları, denizlerde yüzücü kontrol sisteminin kaybından hasıl olan devrilmeleri, karalarda meydana gelen rutubet ve akan sudan dolayı gerçekleşen zayıflamalarında nasıl gerçekleştiğini görsel verilere dayanarak anlattı. Mühendislik yapılarının güvenlik analizinin nasıl yapılması gerektiğini anlatan Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Karadeniz, "Mevcut yönetmeliklere göre yapılan güvenlik tahkikleri büyük mühendislik yapıları için kafi olmamaktadır. 'Bir yapı emniyetlidir veya emniyetsizdir' demek yanıltıcı olabilir. Mühendislik yapılarının güvenlik analizleri modern güvenlik analiz yöntemleri kullanılarak yapılmalıdır. Bu yapılar pahalı oldukları için sigorta şirketleri bir güvenlik analizi talebinde bulunmalıdırlar" diyerek güvenlik problemi, güvenlik hesabı teorisi, malzeme hataları, kalıplardaki yapısal bozukluklar ve olasılık teorisinin nasıl yapısı gerektiği konularında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.
KBÜ'ye gelerek böyle bir konferans gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Halil Karadeniz, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını cevapladı. Konferansın sonunda günün anısına Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Karadeniz'e hediyelerini takdim etmek üzere kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Prof. Dr. Halil Karadeniz'e bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederek kendilerine Safranbolu tablosunu takdim etti.
(ET-ET-Y)

21.12.2012 11:22:12 TSI

Editör: Wan Haber