Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın düzenlendiği toplantı ile muhasebeci ve mali müşavirlere Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) Projesi'nin tanıtımı yapıldı.
Ramada Altın Kayısı Otel'de düzenlenen toplantıya, TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan, SGK İl Müdürü Mustafa Yılmaz, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Bahadır Atlaş ile çok sayıda muhasebeci ve mali müşavir katıldı.
Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında "Geçtiğimiz günlerde Kamu Gözetim kurumu tarafından bağımsız denetim yönetmenliği yayınlanmıştır. Meslek örgütlerimiz ve görüşleri dikkate alınmadan yayınlanan, 90 bin üyeli TÜRMOB camiasını yok sayan bağımsız denetim yönetmenliği bu hali ile kabul etmemiz mümkün değildir. Denetim eğitimlerini bizler çok önemsiyoruz. Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bu konudaki isteğimiz Sayın Başbakanımızın TÜRMOB camiasının sesini dikkate alarak henüz zaman geçmeden bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması için bezlerin yanında olmasıdır" dedi.
MERSİS Projesi hakkında da konuşan Bozkurt şunları söyledi:
"Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen ve kamu kurumlarının tüzel kişilerle ilgili ihtiyacı olan bilgilerin tek noktadan sunulmasını, sisteme dahil kişilere ait bilgilerin ortak anahtar bir numara ile bir sistemde birleştirilmesini sağlayan ve sistemde tutulan şirket bilgilerinin uluslar arası standartlara uyumlu hale getirilmesini amaçlayan projedir. MERSİS projesi ile yeni şirket kuruluşu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği ve iflas başvuruları, genel kurul bildirimlerinin yapılması, onaylanması, arşivlenmesi, çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, ayrıca şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, patent ve belge işlemleri de kapsama dahil edilecektir. E-bildirge ve E-beyanname uygulamasından sonra MERSİS projesi ile mesleğimiz bilgi, deneyim ve teknolojiyi kullanma ve bilgiye erişmede eskisinden daha çok önem kazanmıştır."
Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Muhasebeciler Odası Başkanlığına seçilen Ramazan Bozkurt'a başarılar dileyerek, her zaman yanlarında olduğunu kaydetti.
TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı da, "Uzun bir zamandır birçok şeyi konuşuyoruz, birçok şeyi tartışıyoruz. 2012 yılı hepimiz açısında biraz yoğun ve yorucu bir yıl oldu. Bunun bir tek sebebi yok, birden fazla sebebi var. Belki de mesleğimizin cumhuriyet tarihi olarak algıladığımız 13 Haziran 1989 tarihinden bu yana yasal statüye kavuştuğumuz ve odalarımızın, birliğimizin kurulduğu tarihten bugüne kadar irdeleyecek olursak, mesleğimizi bu kadar kökünden ilgilendirecek, etkileyecek, yönlendirecek, şekillendirecek, giydiği giysiyi bile değiştirebilecek yasal düzenlemelerin en yoğun safhada, en çok düzenlemelerin yapıldığı bir dönemi yaşadığımızın altını hep beraber çizeriz" dedi.
Sanlı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bütün şirketlerimiz patron, yani aile şirketidir. Şirketlerin kasası şirket sahibinin cebi gibi kullanılır. Şirket paralarının kullanılmasına yönelik getirilen tedbirler, yasaklar eleştirilmeye başlanmıştı. Son olarak da kanunla şirketlerin bilgi ve belgelerinde yapılan değişiklikler eleştiriliyordu. Bunların üzerine Türk Ticaret Kanunu'nun gözden geçirilmesi gündeme geldi. 6335 sayılı değişiklik yasası tartışılmaya başlandı ve yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle Türk Ticaret Kanunu ana felsefesinden, merkezinden, amacından uzaklaşmıştır. İlk felsefesinde ve ilk heyecanında değildir."
Türk Ticaret Kanunu hakkında da konuşan Sanlı, "'660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye'de yeni bir kurum kuruldu. Kamu Gözetimi Muhasebe Denetim Standartları Kurulu. Bu Türk Ticaret Kanunu'nun ön gördüğü denetimler yapılacak diye bu denetimlere gözetim yetkisi için kuruldu. Peki nerede bu denetim. Bu kurumun yapmış olduğu ve Bakanlar Kurulu'na vermiş olduğu bir ön çalışmaya göre denetim kriterleri 800 bin firmadan nereye düştü? Denetime tabi olacak firmaların kriterleri var. 150 milyon aktif kıymeti olacak. 200 milyon cirosu olacak. 500 ve üstü çalışanı olacak. Böyle bir firmaya sahip olan bir mali müşavir var mı burada. Bırakın burayı Türkiye'de de çok az. Bu kriterlere uyacak firma sayısı Türkiye'de bin 500 ile 2 bin firma arasındadır. Tamamı aktif olsa bile bin 800 civarında bir firmaya tekabül edecek bir denetim dünyası çiziliyor şu anda. Duyduk ki Bakanlar Kurulu kararına veri teşkil edecek bu kriterlerin içerisinden belediye iktisadi teşekkülleri ile kamu iktisadi teşekkülleri de 2014'e kadar ertelenecek şekilde çıkarılıyor. Bunlar da çıkarıldığı zaman Türkiye'de denetlenecek maksimum firma sayısı bin 500'ü geçmeyecek. Bin 500 firma için mi biz yıllarımızı verdik'' şeklinde bilgi verdi.
(BK-Eİ-Y)

11.01.2013 18:11:22 TSI

Editör: Wan Haber