Muğla Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından il merkezinde görev yapan din görevlilerine yönelik 'Hijyen' eğitimi düzenlendi.
Muğla İl Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen günlük hayatta hijyen konul konferansa Muğla İl Müftüsü Hasan Başiş, Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Nuri Ceyhan, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları Derya Tetiker ve Yusuf Dural ile Muğla Merkez ilçede görev yapan din adamları katıldı.
Dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıklarının oluşturduğuna dikkat çeken Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Derya Tekiner; "Dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar dışkı ile kirlenmiş su ve besinler aracılığıyla sağlam insanları hasta ederek, hızla salgınlara yol açabilirler. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde sık görülürler. Önlenmelerinde en etkin yol, çevre koşullarının düzelmesidir" dedi.
Hastalıkları önlemede en önemli yöntemin bireysel temizlikten geçtiğini de belirten Tekiner; "Hastalıklardan korunmada sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağı olması nedeni ile kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Doğru el yıkama şekli ve alışkanlığının insanlara kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli azalmalar olacaktır. Umuma açık yerlerde tuvaletlerin temiz tutulmasının sağlanması, mutlaka sabun ve su bulundurulması, yerlerin, tuvaletlerin temizliğinde çamaşır suyu kullanılması, hastalıkların bulaşmasını önemli ölçüde azaltacaktır" şeklinde konuştu.
(BT-MB-İK)

17.01.2013 14:10:37 TSI

Editör: Wan Haber