Muğla Belediyesi yetkilileri, Solar Kurutma Tesisi yapılması amacıyla Fethiye Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisine ziyaret etti.
Fethiye Belediyesi tarafından Alman bir şirkete yaptırılan tesis ile Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki çamurların kurutulmasını sağlamak amacı ile Güneş enerjisinden yararlanılarak yapımı tamamlanan Türkiye'nin ilk kez solar kurutma tesisi açılışı gerçekleşmişti. Arıtma çamurlarının evsel atıklarla birlikte depolanmasının yasaklanması ile Fethiye'de Türkiye'ye örnek olacak bir proje başlatıldı. Fethiye Belediyesi tarafından 1 Milyon Euro bedelle ihale edilen, Alman Remondis firması tarafından 1 yılda tamamlanan tesis, güneş enerjisi sistemi ile çalışıyor. Isıtma işlemi güneşle yapılacak olması nedeniyle işletme maliyeti düşürülen tesis, 12 bin ton yıllık kapasiteye sahip. Fethiye Solar Kurutma Tesisi'nde yüzde 22 kuruluğa sahip yaklaşık 32 ton arıtma çamurunun yüzde 50 kuruluğa getirilerek düzenli depolanabilmesi sağlanıyor. Örnek bir tesis haline gelen Solar Kurutma Tesisi Projesinin Muğla Belediyesi tarafından da hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu nedenle de Muğla Belediyesi tarafından inceleme ekipleri Fethiye Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'ne ziyarette bulunarak incelemeler gerçekleştirildi. Fethiye Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Personeli Yalçın Bilen ve Arıtma Tesisi adına Remondis şirketinden Ahmet Kahraman ekibe eşlik ederek tesisi tanıttı ve teknik bilgileri aktardı.
İncelemeler sonunda açıklamada bulunan Muğla Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Baki Ülgen, "Solar Kurutma Tesisi'nin ve Uzaktan İzleme Sistemi'nin Fethiye Belediyesi'nin büyük bir başarısıdır. Solar Kurutma Sisteminin çok güzel işlediğini gördük. Muğla Belediyesi olarak biz de Solar Kurutma Tesisi'nin ve Uzaktan İzleme Sistemi'ni kurmayı düşünüyoruz. Bu yüzden de Fethiye Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'ne ziyarette bulunduk" dedi.
(MY-MB-İK)

04.01.2013 15:08:01 TSI

Editör: Wan Haber