Sağlık Müdürlüğü Özel Sağlık Hizmetleri Tıbbi Cihaz ve İlaç Eczacılık Şubesi tarafından düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdür Dr. Ergün Yanmaz, Sağlık Müdür Yardımcısı Dt. Şebnem Kartal, İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Yasemin Kuşan ve eczacılar katıldı.

İl ve ilçelerde faaliyet gösteren eczacılara, eczacılıkla ilgili yasal uygulamalar ve yeni mevzuatta yapılan değişiklikler konusunda bilgilendirme yapıldıktan sonra bir konuşma yapan Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, il ve ilçelerde sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesi için gerekli tüm çabayı harcayacaklarını ifade ederek, “Eczacılar da sağlık hizmetinin önemli bir bölümünü temsil etmektedirler. Onun için bugün onları dinlemeye ve yardımcı olmak için bir araya geldik” dedi.

Sağlık Müdürü Yanmaz, sorunlarla ilgili çözüm önerilerinde bulunarak eczacıların sorularını yanıtladı. Yanmaz, “Eczacılarımız bu hizmetin bir parçası durumundadır. Onların düşünce ve duyguları bizim için ayrı bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

Dr. Yanmaz, son yıllarda yapılan araştırmalarda Türkiye’de bilinçsiz ve gereksiz ilaç kullanımının en üst seviyelere kadar çıktığını söyleyerek, “Gerek ilacı kullanan kişiye verdiği zarar gerekse ülke ekonomisine verdiği zararın artık telafi edilemeyecek duruma geldiğini görmekteyiz. Çevremizde en yakınlarımızın adeta küçük bir eczaneyi andıran ilaç dolaplarında, gittiği her hekimden aldığı ve fakat tamamını kullanmadığı, bir blisterden kullanılan birkaç ilaçtan kalan artık ilaçlarla dolu olduğunu görürüz. Yine en yakınlarımızın zaman zaman adeta bir hekim edasıyla bu ilaçları size, bize veya komşu ve akrabalarımıza tavsiye etme yarışına girdiklerine de oldukça sık rastlamaktayız. Hatta poliklinik önünde belki de birkaç dakika sonra muayene olmak için önüne çıkacağı hekimin duymasına da aldırış bile etmeden diğer hastaya bir önceki hastalığına iyi gelen bir ilacı tavsiye etmeyi de bir iyilik timsali gören hastalık hastası hastalarımızın sayısını da küçümseyemeyiz. Bilindiği üzere ilaçların etkilerinin yanında yan etkileri de vardır ki bilinçsiz kullandığımız ilaçlar hayatımızın ileriki dönemlerinde sıkıntılı günler geçirmemize sebep olabilir. Bunlara ülkemizdeki akılcı olmayan ilaç kullanımına ait istatistiklere zemin oluşturması için dikkat çekiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber