Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), üyelerine "Uluslararası Pazarlarda Müşteri Bulma ve Atölye Çalışması" konusunda seminer düzenledi. Seminere büyük ilgi gösteren üyeler, yeni pazarlar bulmanın püf noktalarını öğrendiler.
Conultancy firması yöneticisi Murat Odacı'nın sunumu ile MTSO hizmet binasında tam gün süren ve büyük ilgi gören seminerde katılımcılar; uluslararası alanda ürünleri için pazar araştırması yapabilmeyi, ürünlerini dünya üzerinde en çok ithal eden ülkeleri tespit edebilmeyi, ürünlerini Türkiye'nin en fazla hangi ülkelere sattığını belirlemeyi, hangi pazarlarda rekabetin daha yoğun hangilerinde daha zayıf olabileceği hakkında öngörü sahibi oldular. Bunların yanı sıra da katılımcılar; ürünleri için hedef pazarlar tespit edebilmeyi, hedef pazarların derinlemesine araştırılması için hangi kaynaklardan faydalanabilinileceğini, hedef pazarlardaki yüzlerce potansiyel alıcı firmaya ulaşmak için kullanılacak kaynakları öğrenmeyi, hedef pazarlarda pazarlanan rakip ürünler ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilmeyi, hedef pazarlardaki firmalarla iletişime geçebilmeyi ve elektronik posta pazarlamasının incelikleri ile okunma oranı yüksek e-postalar yazma konularında bilgi düzeylerini arttırma konularında eğitim aldılar.
Seminerde konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, "Dünya her geçen gün küçülüyor, bugün geldiğimiz noktada küreselleşmeyle birlikte dünyada ekonomik sınırlar kalktı. Farklı özelliklerdeki piyasalar neredeyse bütünleşerek tek bir pazar haline geldi. Hükümetler siyasi konjektörlerde hala çeşitli bloklaşmalara giderken müteşebbisler tüm dünyada ticaret yapabilmek için gerekli birlikteliği oluşturdu. Tüm bu gelişmeler dünya ticaret hacminin artmasını sağladı, bakın internet aracılığı ile ülkeler arasında yapılan ticaret artık sadece toptancı ve perakendeci arasında değil son tüketiciler ile de yapılabilir halde. Yani uzakdoğuda üretilen 5 dolarlık bir ürüne 3 dolar kargo parası ile 15 günde sahip olabiliyoruz. Bu gelişme piyasalara, müşterilere ve tedarikçilere ulaşmanın daha da kolaylaştığı, ve bu sayede ürettiğimiz mal ve hizmetlerin, bir başka kıtada satılma şansı elde ettiği anlamını taşısa da bir başka unsuru da ortaya koymaktadır; 'küresel rekabet' rekabetin artık yan dükkanınızdaki ile komşu şehirdeki ile yapılmadığı, bilginin açıkça ulaşılabilir, ürün ve fiyatlarının küresel olarak kıyaslanabilir olduğu, müşterilerimizin bir tıklama ile rakiplerimize ulaştığı aşırı rekabetçi ortamda mücadele için hazır olmalıyız. Ürünlerimiz için pazarlarımızı alternatiflendirmeliyiz. İş yapma modellerimizi gözden geçirip gerekli noktalarda yenilikler yapmalıyız. Bunun için de dünya pazarlarında yeni iş alanlarını keşfederek bu alanlarda ürünlerimizi tanıtmak için internetin bize sunduğu fırsatlardan yararlanmalıyız. İşte bu amaçlarlarla pazarlarımızı genişletebilmek için farklı kıtalarda, farklı kültürlere heyetleri götürüyoruz. Amacımız ürün satamasak da kaliteli ve ucuzun nasıl yapıldığını göstermek bugün bu organizasyonu da bu amaçla hazırladık. Umarım başka ülkelerdeki potansiyel alıcılara ulaşmanıza vesile olur. Murat bey'e değerli bilgi ve tecrübelerini bizlere aktardığı için teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
KATILIMCILAR MEMNUN AYRILDI
Seminerinin sonunda katılımcılara başarı sertifikaları MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun ve Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Yılmaz tarafından verildi. Tam gün boyunca MTSO hizmet binasında eğitim alan katılımcılar, odanın bu hizmetinden mutluluk duyduklarını belirttiler. Bu tip eğitimlerin oda tarafından ücretsiz verilmesine dikkat çeken katılımcılar, ticari faaliyetlerinin daha fazla büyümesi ve nitelik kazanması bakımından seminerin çok faydalı geçtiğini ifade ettiler.
(ÖND-Y)

14.02.2013 15:28:08 TSI

Editör: Wan Haber