Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 Nolu Sağlık Hizmetleri Komite Başkanlığı, 'Engelli Çocukların Nörolojik, Psikiyatrik, Fiziksel ve Ortopedik Sorunları' konulu panel düzenledi.
MTSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevziye Toros, Ortopedi ve Travma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Milican, Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Okuyaz, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Sezgin katıldı. Panelin başkanlığını ise MTSO 30 Nolu Sağlık Hizmetleri Komite Başkanı Dr. Semiha Vurgun yaptı. Engelli ailelerinin de katıldığı panelde, engellilerin sorunları ele alındı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Komite Başkanı Dr. Semiha Vurgun, Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon engeli vatandaşın olduğunu söyledi. Bu rakamın Türk toplumunun yüzde 12,9'unu temsil ettiğini ifade eden Vurgun, "Bu sorun sadece engellilerin ve ailelerin değil, toplumun hatta bütün dünyanın sorunudur. Uygar toplumlar bu konuda kendi ölçüleri içinde oldukça ileri yollar kat ettiler. Bizim gibi sosyo-ekonomik seviyesi geride olan toplumlar ise bu konuda maalesef biraz geride kaldı. 1992'de Milli Eğitim Bakanlığı'nda ilk önce bu engellilerin eğitimi için Rehberlik ve Araştırma ve Daire Başkanlığı kuruldu. Arkasından 1997 yılında Başbakanlığa bağlı Özürlüler Daire Başkanlığı kuruldu. Daha sonra ise 2005 Mayıs ayında Özürlüler Kanunu çıkarıldı ve Anayasa'da düzenlemeler yapıldı" dedi.
Bu kanunun ardından devletin birçok alanda engellilere yönelik hızlı bir şekilde çalışmaya başladığına vurgu yapan Vurgun, "Özürlü vatandaşlarımızın ailelerine engel durumuna göre maaş bağlandı. Devlet engelli çocuklarımızın da eğitimlerini üstlendi. Kendisinin yetmediği yerlerde özel eğitim kurumlarından destek ve hizmet aldı. Özellikle bu kanundan sonra hem kamu binalarında hem ulaşım anlamında engellilerin sıkıntı çekmemesi için yollar, kaldırımlar yeniden yapılandırıldı" şeklinde konuştu.
"AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"
8,5 milyon insanın ihtiyacını devletin yalnız yapması ve yüklenip götürmesinin çok kolay olmadığının altını çizen Vurgun, "Bir defa ailelerin bu konuda çok bilinçli olması lazım. Özellikle ülkemizde engelliliğe sebep olan en çok olaylardan birisi yakın akraba evliliğidir. Devlet sağlık anlamında üstüne düşen görevi son derece ciddiyetle götürüyor ama kişilerin de bu konuda çok ciddi bir bilince ulaşması gerekiyor. Tabi ki, ateş düştüğü yeri yakar. Maalesef aileler olay başlarına gelince, olayın rehavetini anlamaya başlıyorlar. Halbuki bunun bilincine daha önceden varsalar belki de bu kadar engelli sayısı bugün olmazdı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından panelistler engelli ailelerinin sorularını yanıtladılar.
(KRY-KYM-Y)

05.01.2013 17:16:45 TSI

Editör: Wan Haber