Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Irak ile ticaretin artmasını en çok isteyen bölgenin MTOSB olduğunu belirterek, "Bu konuda elimizi taşın altına koymaya hazırız" dedi.
Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte MTOSB'yi ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Tekli ve Bölge Müdürü Halil Yılmaz ile görüş alışverişinde bulundu. TISİAD'ın, Irak sermayesini Mersin'e çekmek için işbirliği teklifinde bulunduğu ziyarette, bölgeyle ilgili bilgi veren Bölge Müdürü Yılmaz, 380 hektarlık bir alanda kurulu olan birinci OSB'de 155 sanayi parselinde 131 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu firmaların yaklaşık 7 bin 500 kişiye iş sağladığını ifade eden Yılmaz, "İkinci Organize Sanayi Bölgemiz de 280 hektarlık bir alana kurulu olup, tamamı 35 firmaya tahsis edilmiş olan 42 parsel bulunmaktadır. Bazı firmaların 2-3 parselinin olduğu bölgede halen 8 firma faaliyettedir. 2. bölgede altyapı son teknoloji ile yapılmış olup, tamamlanmıştır" diye konuştu.
MTOSB Başkanı Tekli ise gelişen ve büyüyen Türkiye'nin önemli itici güçlerinden birinin de Mersin olduğunu söyleyerek, bu noktada MTOSB'nin öne çıktığını vurguladı. Bölgeye ilginin her geçen gün arttığını dile getiren Tekli, 3. OSB için çalışmaların da bu kapsamda hızlandığını kaydetti. Irak'ın Mersin için ayrı bir anlam ifade ettiğinin altını çizen Tekli, Irak ile ticaretin gelişmesini en çok isteyen bölgenin MTOSB olduğunu, bu anlamda üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi. Irak ile Türkiye arasında kurulacak köprüde TISİAD ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirten Tekli, "Irak'ın önü özellikle Türkiye adına çok açık, Irak ile yapacak çok iş var. Elimizi taşın altına koymaya hazırız" ifadelerini kullandı.
TISİAD Başkanı Kılıç da Irak pazarında diğer ülkelere din, dil, tarih birlikteliği dolayısıyla Türkiye'nin öne çıkan, avantajlı bir ülke olduğuna dikkat çekti. "Tüm bu nedenlerden dolayı da Irak'ta diğer ülkelere göre ürünlerimiz daha çok tercih ediliyor" diyen Kılıç, Türkiye'nin özellikle Kuzey Irak ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu, ülke genelinde etkinliğinin de günden güne arttığını kaydetti. Türk işadamlarının bugün Irak'ın dört bir tarafında yatırım yapmaya, proje almaya başladığına işaret eden Kılıç, şunları söyledi: "Bölgesinde Arabistan'dan sonra en çok petrol ihraç eden ikinci ülke olan Irak, 10 yıl içerisinde bu alanda lider olmayı planlıyor. Ayrıca Dubai yolunda adımlar atan ve muazzam bir gelişim sergileyen Erbil 2014 yılı için Arap ülkeleri arasında turizm şehri seçilmiştir. Yıllık yaklaşık 10 milyar doları aşan hacmi ile en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke olan Irak'ta, Türk firmaları 2012 yılında 4,3 milyar dolarlık müteahhitlik işi almıştır. Türkiye'nin yurtdışında çalışan her 4 işçisinden birisi Irak'ta olup, Irak'ta halen 12 bin Türk işçisi mevcuttur. Tüm gelirini petrolden elde eden Irak, her türlü ihtiyacını dışarıdan temin etmektedir. Türkiye'nin geçen yıl yaptığı 1 milyon 104 bin seferin yarısından fazlası olan 609 bin sefer Irak'a yapılmıştır. Bu nedenle Irak bizim için önemli bir pazar. En önemli hedeflerimizden biri Irak sermayesini Mersin'e getirip, yatırım yapması konusunda yardımcı olmak. Bu noktada MTOSB'yi önemsiyoruz."
(KYM-Y)

18.02.2013 12:53:05 TSI

Editör: Wan Haber