Moskova'nın Şifresi Temel filminin galası için Çorlu'ya gelen film oyuncuları yöneltilen sorular üzerine son günlerde gündeme gelen Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Ünlü oyuncu Salih Kalyon, "Devlet büyüklerinin, devleti yöneten kişilerin daha ciddi sorunlarla ilgilenmesi gerekiyor" dedi.
Moskova'nın Şifresi Temel filminin galasını Trabzon'da gerçekleştirdikten sonra yurt gezilerine çıkan oyuncular Çorlu'ya da geldi. Çorlu'da Cinemarine Sinemalarında düzenlenen mini galada izleyicilerle buluşan ünlü oyuncular günün anısına bol bol hatıra fotoğrafı de çektirdi. Filmin sürecinden, galalarda edindikleri izlenimlere, yeni projelerinden Muhteşem Yüzyıl polemiğine kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulunan oyuncular çarpıcı açıklamalar yaptı.
"Muhteşem Yüzyıl dizisinde muhteşem yüzyıl diye adlandırılan tarihsel bir olay anlatılıyor" diyen ünlü oyuncu Salih Kalyon, "Filmin başında da sonunda da bir yazı var. Bu tarihi olaylardan kaynaklanan ve oradan esinlenilmiş bir projedir diye. Adı üzerinde film. Film ne demek bir hayal dünyası demek. İnsanların, yönetmenlerin, senaristlerin oyuncuların kurdukları bir hayali insanlara yaşatmak, anlatmaktır. Bunun ciddiye alınacak bir yönü yok. Tarihsel bir olay değil, belgesel değil özellikle. Belge ile filmi ayıralım bir kere. Onun için burada alınacak bir durum yok. Herkes tarihi olaylardan esinlenebilir, bir şey yapabilir her yazar kendine göre nasıl ki okullarda tarih kitaplarında her yazan tarih yazarı kendine göre bir tarih yazıyorsa sinema yönetmeni ve senaristte kendine göre oradan esinlenip bir hayal dünyasına göre bir şeyler yazabilir. Onun için illa 'bu böyleydi', 'ceddimizle dalga geçiliyor', 'onunla alay ediliyor' gibi bir şeyi ciddiye almamak lazım" dedi.
"Bu bir hayal dünyası" diyen Kalyon, "Ciddiye alınacak çok fazla meseleler var dünyada. Ormanlar yakılıyor, beton binalara çevriliyor, her yer bir vurdumduymazlık içerisinde. İşsizlik var, dışarıdan et ithal ediyoruz. Bugün Bakanımıza Fransa ödül veriyor, Tarım Bakanına. Niye yani, bizim tarım sektörümüzü zor durumda bıraktığı için mi? Ürüne fiyat verilmediği için mi. Örneğin ben yaz Ödemiş'teydim patates tarlarda 10 kuruşa düşmüş. Hayvan üreticisinin haline bakıyorsunuz sütün kilosu 50 kuruş ama yemin kilosu 5 lira. Böyle bir adaletsizlik içerisinde bizim hayvan işlerinden sorumlu bakanımıza Fransa ödül veriyor. Fransa'nın menfaatine çalıştığı için mi ülke menfaatine yani bizim çiftçimizi mutlu ettiği için mi. Gönül ister ki ona Türk çiftçisi, Türk hayvan üreticisi madalya taksın. Şimdi bu gerçekler varken kalkıp da 500 yıl önce, ata mı binerdi, saraydaki kadınlarla yatar mıydı, yatmaz mıydı onları sadece uzaktan mı seyrederdi diye bir tarih taraması yapmak konu değiştirmek, güncel olayların üzerini örtmekten başka bir şey gelmiyor insanın aklına. Onun için gerek yok böyle şeylere devlet büyüklerinin, devleti yöneten kişilerin daha ciddi sorunlarla ilgilenmesi gerekiyor. Sinemayı bırakalım da sinemacılar yapsın halkı eğlendirsinler. Herkes her işten anlamak zorunda değil. Ben mimarlıktan anlamıyorum ve mimari işlere de karışmıyorum. Ama herkes her şeyi biliyor bu ülkede bize de bunları eleştirmek kalıyor" diye konuştu.
Filmde Cemil karakterini canlandıran İsrafil Köse ise Muhteşem Yüzyıl tartışmaları konusunda, "Klasik bir laf söylemek istemiyorum meyve veren ağaç taşlanır diye bir şey söylemek istemiyorum ama bizde bir iş belli bir yerlere gelince insanlar tabi ki insanlar bazen olmayacak şeyleri söylüyor olabiliyorlar. Tabi bu bir gündem yaratıyor. Muhteşem Yüzyıl da günümüzde çok seyredilen bir dizi. Bana göre tabi ki şey değil sarayın o kadar bir entrikalarla olduğunu ben zannetmiyorum. Tabi ki doğal olarak bir dizi olduğu için dizinin devamlılığı için bazı şeyler senaristler tarafından zaten işin başında da yazılıyor. Buradaki yaşanan hikaye ve kişiler belki de böyle klasik bir laf vardır gerçek değildir diye. Sonuçta bu bir dizi insanların beğenisine sunuluyor insanlar bu beğeniyi sürdürdükleri sürece de sürecek ama eleştiri olmayacak mı olacak tabi bu yapıcı da yıkıcı da olabilir" dedi.
Filmin başrol oyuncusu Temel karakterini canlandıran Alper Kul da, "Muhteşem Yüzyıl ile ilgili her merciden herkes o kadar çok yorum yaptı ki yeni bir cümlem yok. Gereksiz suni bir tartışma diye görüyorum çok önemsemiyorum. Umarım sadece lafta kalır. Herkes sanatını icra etmeye devam eder" şeklinde konuştu.
(SŞ-AŞ-Y)

11.12.2012 16:37:57 TSI

Editör: Wan Haber