Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) Lideri Hacı Murat İbrahim, "Dünyadaki müslüman kardeşlerimizden de 40 yılı aşkın süren savaş sırasında yıkılan ülkemizi yeniden inşa etmede bize de yardım etmelerini istiyoruz" dedi.
Filipinler'de 40 yılı aşkın süredir silahlı bağımsızlık mücadelesi veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) lideri Hacı Murat İbrahim, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın Fatih'teki genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. 2012 yılı ekim ayında Filipinler yönetimiyle, Bangsomoro bölgesi için özerklik öngören bir çerçeve barış anlaşması imzaladıklarını kaydedin Hacı Murat İbrahim, Türkiye'nin, Suudi Arabistan, İngiltere ve Japonya'nın da yer aldığı dörtlü temas grubunun üyesi olduğunu belirtti. Filipinler'in güneyinde yer alan Bangsomoro bölgesinde merkezi hükümet tarafından başlatılan etnik temizlik hareketine karşı kendilerini savunmak için 1972'den bu yana silahlı mücadele verdiklerini dile getiren İbrahim, ''Etnik temizliğe maruz kaldığımız süreçte bağımsızlık bize tek çözüm yolu olarak görünüyordu. Ancak mücadeleyle geçen yıllar içinde bunun pratik bir amaç olmadığını anladık'' diye konuştu.
Geçen ekim ayında imzalanan çerçeve anlaşmayla Bangsomoro bölgesinin kendi hükümetini kurma hakkı kazandığını anlatan İbrahim, ''Henüz bağımsız bir devlet değiliz. Bangsomoro ve Filipinler hükümeti iktidarı paylaşacaklar'' diye konuştu. Anlaşmaya göre, Filipinler hükümetinin savunma, dış politika ve para sistemi konusunda yetkiyi elinde tutacağını, Bangsomoro hükümetinin ise bölgedeki doğal kaynakların tasarrufu ve kendi yasalarını yapma hakkı kazandığını belirten İbrahim, ''Bangsomoro halkı kendi hükümetini kuracak, kendi yasalarını yapacak, bu yasalar Bangsomoro Müslümanlarının hayatına uygun olacak. Bangsomoro bölgesinde toplanan verginin ve doğal kaynaklardan elde edilen gelirin yüzde 75'i bölge hükümetine kalacak, yüzde 25'i ise Filipinler hükümetine gidecek" şeklinde konuştu.
Bölgedeki barış görüşmelerinin 2001'de, komşu ülke Malezya'nın ara bulucu olmasıyla başladığını anlatan İbrahim, ''Bugün itibarıyla anlaşmanın yüzde 80'i tamam. Yüzde 20'lik bir kısmıyla ilgili müzakereler sürüyor. İnşallah şubat ayında tamamlanmasını ümit ediyorum'' ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği ülkelerinden uzun süre yardım aldıklarını söyleyen İbrahim, ''Dünyadaki Müslüman kardeşlerimizden de 40 yılı aşkın süren savaş sırasında yıkılan ülkemizi yeniden inşa etmede bize de yardım etmelerini istiyoruz. Müslüman kardeşlerimizi, ülkemizi yeniden inşa etmemize nasıl bir katkıda bulunabileceklerini gelip kendi gözleriyle görmeleri için ülkeme davet ediyorum'' dedi.
(AU-YHY-Y)

29.01.2013 20:00:50 TSI

Editör: Wan Haber