Bursa mobilya sektörünün ihracatta beklentileri aştığını belirten MODSİAD Başkanı Mustafa Yedikardeş, "2012 yılı ihracatı beklentilerimizin üzerine çıkarak 285 milyon 887 bin dolar olarak gerçekleşti" dedi.
İhracat rakamlarının açıklanmasının ardından sektörler, rakamlardan duydukları memnuniyetsizlikleri dile getiriyor. Diğer sektörlerin aksine mobilya sektörü özellikle ihracat ta hedeflerin de üzerinde bir seyir izlediği gözlendi. Mobilya sektörünün, diğer sektörlerin aksine hızla büyüdüğünü belirten Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yedikardeş, 2012 yılı ihracat rakamlarının bunun en güzel göstergesi olduğunu söyledi. 2012 yılı Bursa ihracatının beklentinin üzerinde çıktığının altını çizen Mustafa Yedikardeş, "Haziran ayında bir beyanatımızda 2012 yılında Bursa mobilya ihracatının 240 milyon dolar olacağına dair beklentimizi açıklamıştık. Fakat ihracat beklentimizin de üzerine çıkarak 285 milyon 887 bin 318 dolar oldu. Aralık ayı ihracatımız ise 31 milyon 946 bin 149 dolar olarak gerçekleşti. Beklentimizin üstünde bir rakama ulaşmış olmak bizleri fazlasıyla mutlu etti" dedi.
"SEKTÖRDEKİ HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
İhracat rakamlarının beklentilerinin üzerinde çıkmasının yanı sıra yeni ülkelerin de ihracat portföyüne girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yedikardeş, "2012 yılında 26 yeni bölgeye ihracatımız gerçekleşmiş. Yeni bölgeler üretimcimiz ve ihracatçımız için her zaman avantaj. Bölgeler çoğaldıkça, bir bölgede yaşanan daralma ihracatçıyı çok fazla etkilemez. 26 yeni bölge de küçümsenecek bir durum değil. Bu tablo Bursa ve İnegöl'ün birleşiminin eseridir. Ben buradan sektörde bulunan üreticiye, ihracatçıya, çalışanlara, kentim ve ülkem adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Yeni ihracat bölgelerine de değinen Mustafa Yedikardeş, "Bölgeler içinde Moğolistan, Dağıstan Cumhuriyeti gibi yerlerin yanında Maldiv Adaları, Şeysel Adaları, Küba gibi dünyanın ünlü tatil yerleri de var. Zimbabve, Orta Afrika Cumhuriyeti, Surinam, Etiyopya, Moritanya'nın yanında, İrlanda, İzlanda gibi ülkeler de bulunuyor. Genel olarak incelendiğinde tam bir çeşitlilik söz konusu" dedi.
"2023 HEDEFİ 1.3 MİLYAR DOLAR"
Bursa'nın mobilya üretiminde Türkiye 5'incisi olduğunu hatırlatan Başkan Yedikardeş, ihracatta Türkiye üçüncüsü olduğunu, gelecek yıllarda bu rakamların daha da yukarı taşınacağını kaydetti. Ülkenin 2023 yılına kilitlendiğini ve hedeflerini bu yönde belirlediğini söyleyen Mustafa Yedikardeş, "Bursa mobilya ihracatında 2023 hedefimiz 1.300 milyar dolar. Bursalı mobilya üreticisinin ve ihracatçısının bu rakamın üzerine çıkacak gücü ve kapasitesi var. Bursa ve İnegöl olarak birlikte çok daha iyi seviyelere geleceğiz" diye konuştu.
(MA-İHS

10.01.2013 18:45:02 TSI

Editör: Wan Haber