Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesinde ilköğretim okullarında eğitim gören tüm çocukların dişleri kontrol edilerek jel uygulaması yapıldı.
Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden gelen diş hekimleri ve diğer sağlık görevlileri tarafından Sulakyurt ilçe Merkezi ve köylerdeki ilkokul ve orta okullarda eğitim gören tüm çocukların ağız bakımı ve dişeri kontrol edilerek florür uygulaması ile diş fırçalama teknikleri, beslenme ve diğer koruyucu tedbirlere yönelik uygulamalar yapıldı.
Sulakyurt Kaymakamı Harun Kazez, yapılan uygulamadan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğrencilerin diş hekimleri tarafından diş sağlığı ile birlikte ağız sağlığının da kontrol edildiğini söyledi.
İlçe Kaymakamı Harun Kazez konuya ilişkin olarak İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Diş sağlığı tüm bireylerde olduğu gibi özellikle çocuklarda çok önemlidir. İlçemizdeki okullara yönelik olarak Kırıkkale Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile girişimlerimiz neticesinde tüm öğrencilerin ağız ve diş sağlığı ile ilgili muayene ve bakımları yapıldı. İnsanlar diğer sağlık problemleri ile ilgili şikayetlerinde hastanelere gidebiliyorlar. Ancak diş sağlığı konularını ihmal edebiliyorlar. Kaymakalkı olarak diş fırçalama, beslenme, ağız bakımı ve hijyeni konularında süreklilik olması açısından bu alışkanlığı okul çağındaki çocuklarda kazandırmak istedik. Bu amaçla donanımlı mobil hizmet aracı ile ilçemize gelen 3 diş hekimi, Başhemşire ve diğer sağlık görevlileri okullarımızdaki sınıflara girerek öğrencileri bir bir kontrol ve muayenesini yaparak bu önemli hizmeti yerine getirdiler. Görevliler, bir yandan eğitim verdiler bir yandan da çocukların dişlerine florür uygulaması yaptılar. Ayrıca her öğrenciye dış fırçası ve diş macunu da dağıttılar. Temennimiz öğrencilerin bundan sonraki zamanlarda bu uygulama neticesinde daha bilinçli hareket etmeleri." şeklinde konuştu.
Bu uygulamanın en önemli kısmının ise köylerimizden taşımalı sistem kapsamında gelen öğrencilere de aynı uygulamanın yapılarak önemli bir kazanım sağlanması olduğunu kaydeden Kaymakam Kazez, "Bu çocuklarımız her zaman Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerine ulaşma imkanları olmuyor. Ama biz bu hizmeti öğrencilerimizin ayağına kadar getirmiş olduk. Yapılan uygulama ile sadece diş fırçalama ve bakım değil özellikle öğrencilerin ağız ve çene yapılarındaki problemler de bu sayede taranmış oldu. Çocukların bundan sonraki yaşamlarında düzenli bir diş fırçalama ve ağız bakımı alışkanlığını kazandırmayı hedeflemiştik. Bugün burada bunun ilk adımını atmış olduk." dedi.
Ağız ve Diş Sağlığı Sorumlu Hekimi Dt. Ömer Karaçalı da yapılan uygulama sayesinde öğrencilerin diş taramasından geçirildiğini ve uygulamanın oldukça başarılı bir şekilde sonuçlandığını söyledi.
Karaçalı, "Merkezimizin Gezici Sağlık Hizmetleri adı altında Mobil Hastane Uygulaması ile mesafesi uzak, ulaşımı zor, hastanemize çeşitli nedenlerden dolayı gelemeyen çocuklara yönelik olarak donanımlı ambulansımız ile Sulakyurt ilçe merkezi ve köylerinde uygulama yaptık. Uygulamanın kapsamı 12 yaş altı çocuklarda koruyucu tedavi uygulamaları, florür uygulamaları, acil diş tedavi uygulamaları ve eğitim programlarını içermektedir. Bu anlamda erken dönemde koruyucu tedavi uygulamaları ile çocukların dişlerinin daha ileriki süreçlerde çürümelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Verilen eğitimler ile de çocukların daha bilinçli şekilde diş fırçalama alışkanlığı amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.
Sınıflara giren görevliler, öğrencilere diş macunu ve diş fırçası dağıttılar. Sevinçle fırça ve macunu alan öğrenciler, dişlerini bundan sonra düzenli olarak fırçalayacaklarına dair görevlilere söz verdiler. İlçe genelinde uygulanan etkinliğe Kaymakam Kazez'in yanı sıra Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ahmet Tamkoç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Yıldırım ve diğer yetkililer katıldı.
(AK-BÖ)

16.01.2013 12:39:29 TSI

Editör: Wan Haber