Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan bir sözcük olan mobbing iş hayatında hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı.
Son zamanlarda moda haline gelen mobing şikayetleri Aydın İl İnsan hakları Kurulu'nun 2012 yılında en fazla üzerinde durduğu bir konu oldu. Aydın Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığını Vali Kerem Al adına yürüten vali yardımcısı hayrettin Çiftçi, 2012 yılında kurula gelen şikayetlerin yüzde 20'sini mobbing şikayetlerinin oluşturduğunu belirtti.
MOBBİNG NEDİR?
Mobbing, bir grup insanın bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması. Latince kökenli sözcük; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına geliyor. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulaması olarak tarif edilen mobbing, son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinlerararası çalışılan bir konu haline geldi.
Daha çok kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılan bir psikolojik şiddet olan mobbing zaman zaman çalışanları zora sokarken zaman zaman işyerlerini de sıkıntıya sokmaya başladı. Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarda daha yaygın olarak görülen mobbing şikayetleri Aydın'da 2012 yılında daha çok bayanlardan geldi.
ABD'de 9 bin kamu çalışanı üzerinde yapılan araştırmada, kadın çalışanların yüzde 42'sinin, erkek çalışanların ise yüzde 15'inin son iki yılda zorbalığa uğradığını, bunun kayıp zaman ve verimlilik açısından 180 milyon dolara mal olduğu, İsveç'te ise bir işte çalışıp intihar edenlerin yüzde 15'inin mobbing kaynaklı sıkıntılarından dolayı intihar ettiği belirlendi.
(İK)

15.01.2013 10:16:14 TSI

Editör: Wan Haber