Türkiye’de yaşayan Mısırlı gençler, ülkelerinde askerin darbesine direndikleri için tutuklanarak cezaevlerine atılan ve haklarında idam kararı verilen Mısırlılar için açlık grevine başladı. Eminönü Meydanı’nda sembolik idam sehpaları ve hapishaneler kuran Mısırlı gençler dar ağcına çıkıp, kendilerini hapishanelere kilitledi.

Eminönü Meydanı’nda temsili hapishane haline getirilen çadırlar önünde yapılan basın açıklamasına birçok sivil toplum kuruluşu destek verdi.

Türkiye’de yaşayan 22 Mısırlı, zindanlarda tutulan ve açlık grevi yapan darbe karşıtlarına destek vermek için temsili hapishanelere girerek parmaklıklar arasında açlık grevine başladı. Bazı Mısırlı gençler ise sembolik olarak kurulan idam sehpalarına çıkarak idam mahkumlarına destek mesajı göndermeye çalıştı. 2 gün sürecek açlık grevine başlanmasının ardından katılımcılar ve temsili hapishanede açlık grevine başlayan Mısırlılar, Mısır’da tutuklu bulunan darbe karşıtlarının özgürlüklerine kavuşması için beyaz güvercin uçurdu.

Mısır’da insanların hukuksuzca tutuklanarak cezaevlerine atıldığını belirten Mısırlı gençler, “Tutuklanan birçok Mısırlı hakkında idam kararı verildi. İnsanlar orada bu hukuksuzluğa tepki göstermek için açlık grevine başladılar. Bizler de burada onların sesini duyurmak için açlık grevine başladık” dediler.

Mısırlı gençler önümüzdeki günlerde Mısır’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini de tanımadıklarını ve seçimlerin hukuksuz olduğunu savundu.

Babası, amcası ve iki kuzeni darbeciler tarafından tutuklanan Mısırlı Amine Amr ise, “Babam ve amcalarım bütün ailem bir akşam yemek yerken evlerinden alınıp cezaevine konuldu. Babam kalp hastası olan bir insan amcam ise eylemler süresinde hiç dışarı çıkmadı. Hasta bir adam nasıl bir eylem yapabilir. Ama Sisi yönetimi önüne gelen herkesi tutukluyor. Babam aylardır cezaevinde ama sadece üç sefer görebildik”dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da, “Mısır’da bazı tutuklular seslerini duyurabilmek için açlık grevine başladı. Ve Mısırlı gençler de bütün dünyada bunun sesi olmak için açlık grevi yapma ve başka eylemler yapma niyetini ortaya koydular. Bizler de burada kendilerine elimizden gelen desteği vereceğiz. Herkesi de buraya destek vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber