Doğuştan kalp anomalisi hastalığı bulunan Mısırlı 7 yaşındaki Norelden Ahmed İbrahim, şifayı Türkiye'de buldu. Küçük çocuğun kalbine, sığırlardan alınan kapaklı damar yerleştirildi.
Mısırlı muhasebeci bir baba ile ev hanımı bir annenin 3 çocuğundan biri olan Norelden Ahmed İbrahim (7), kalp anomalisi hastalığı nedeniyle doğduğundan beri doktor kontrolündeydi. 7 yaşındaki çocuklarının hastalığı nedeniyle kahrolan aile, yaptıkları araştırma sonucunda Türk doktorların başarısını öğrenince soluğu Türkiye'de aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu'nun gerçekleştirdiği ameliyatla küçük çocuk sağlığına kavuştu. Norelden Ahmed İbrahim, kalbine sığırlardan alınan kapaklı damar yerleştirilerek hayata tutundu.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, Mısırlı minik Norelden Ahmet İbrahim'in doğumsal kalp anomalisi ile dünyaya geldiğini ifade ederek, "Norelden doğumdan hemen sonra kalpten çıkan ana atardamarda bir daraltma işlemi yapılmış. Böylelikle hayatta kalma şansı olmuş. Biz ise tam düzeltici bir ameliyat yaptık. Kalpten çıkan ana atardamarlar bu çocukta ters olarak çıkıyordu. Karıncıklar arasında yaptığımız bir tünelle bu tersliği ortadan kaldırdık, akciğerle kalp arasına da hayvanlardan alınan kapaklı bir damar koyarak tam anatomik bir düzeltme yaptık" dedi.
Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, Norelden'in artık diğer çocuklar gibi sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettireceğini ifade ederek, "Ameliyat öncesinde yürümekte, yataktan çıkmakta zorluk çeken bir çocuktu. Şimdi normal çocuklar gibi hayatını yaşamaya devam edecek; koşacak, oynayacak, okuluna gidecek. Hiçbir sıkıntı inşallah yaşamayacak" diye konuştu.

''YAPTIĞIMIZ AMELİYAT BİR NEVİ ORGAN NAKLİ''
Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, çocuklara yapılan kalp ameliyatlarının bir nevi nakil ameliyatı olduğunu belirterek, "Norelden'e akciğerle kalp arasına hayvanlardan alınan kapaklı damar koyduk. Hayvanlardan da, bazen bunları insanlardan da alıyoruz. Bir nevi organ nakli yapmış oluyoruz. Bu nakilden dolayı uyumsuz bir doku olduğu için bir müddet sonra bu kapaklı damar daralıyor, kireçleniyor ve bozuluyor. Bunu bazen 3, bazen 4, bazen de 10 yıl sonra tekrar değiştirmek gerekir. Ama şuanda yapılan bir takım çalışmalar insanın kendi dokusu ile uyumlu, değiştirilmeyi gerektirmeyen, bozulmayan kapaklar ve damarlar yapılmaya çalışılıyor. Bunlar yine insanlardan ya da hayvanlardan alınan kapaklar ama tüm hücrelerinden arındırılıyor. Değişik metotlarla iskelet halinde bırakılıyor. Bu iskelet halindeki kapak ve damar naklediliyor. Organ naklinde olduğu gibi bu iskelet kapak hastanın kendi hücreleri ile kaplanıyor. Adeta kendi dokusu ve organı haline geliyor. Çok kısa zaman sonra kullanılmaya başlanacak" açıklamasında bulundu.
En çok görülen doğumsal kalp anomalilerinden biri olan bazı kalp deliklerinin, açık ameliyata gerek duymadan katater yolu ile kapatıldığını ifade eden Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, çocuk kalp hastalıkları tedavisinin ileri bir teknolojiyi gerektiren apayrı bir üst uzmanlık alanı olduğunu kaydetti. Sarıoğlu, Türkiye'ye Libya, Irak Azerbaycan, Kıbrıs gibi ülkelerden ameliyat olmak için onlarca çocuğun geldiğini ifade etti.
(ÇK-OK-Y)

10.01.2013 11:31:10 TSI

Editör: Wan Haber