Müslüman Kardeşler, Adeviye Meydanı’nı kamplardan temizleme operasyonunun "katliama" dönüştüğü belirtilerek, müdahalede 200 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bağımsız kaynaklar ise ölü sayısı hakkında farklı rakamlar veriyor. Olaylarda binlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.

Müslüman Kardeşler, güvenlik güçlerinin meydanda kurulan ilk yardım çadırlarının içine molotof kokteyli atarak, yaralılara müdahale edilmesini engellemeye çalıştığını ifade etti.

Devrik cumhurbaşkanına destek veren Müslüman Kardeşler, Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

Güvenlik güçlerinin Nahda Meydanı’nda kontrolü ele geçirdiği belirtirken, sabah saatlerindeki kanlı müdahaleye rağmen Adeviye’de darbe karşıtları meydanı terk etmedi.

Görgü şahitleri, güvenlik güçlerinin müdahale sırasında etrafa rastgele ateş açtıklarını ve ayrıca binalardan keskin nişancılar tarafından da ateş açıldığını söyledi. Çatılardan halkın üzerine ateş açıldığı anlar, kameralar tarafından da görüntülendi.

Müslüman Kardeşler’in televizyonu, halka, yaralıların hastanelere sevk edilebilmesi için oturma eylemi yapılan noktalara otomobiller gönderilmesi çağrısında bulundu.

Hoparlörlerden duyurular yayınlanırken, helikopterlerin de bölge üzerinde daireler çizdiği gözlendi.

Devlet kontrolündeki Nil TV ise, olaylarda 2 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 6 güvenlik görevlisinin de yaralandığını bildirdi.

Avrupa Birliği ve ABD’nin destek verdiği darbenin ardından Adeviye Meydanı’nı dolduran Mursi taraftarları ve darbe karşıtları günlerdir meydanı boş bırakmıyordu.

Müdahale öncesinde meydana broşürlerin atıldığı, kadın ve çocukların meydanı terk etmelerinin istendiği ifade edildi.

Bu arada hükumet, başkent Kahire’ye tren seferlerini askıya aldı. Müslüman Kardeşler, bunun diğer şehirlerden Kahire’ye gelmek isteyen darbe karşıtlarını önlemeye yönelik bir adım olduğunu söyledi.

Kanlı müdahalenin ardından meydanda yapılan konuşmalarda, devrik Cumhurbaşkanı Mursi serbest bırakılarak görevine iade edilinceye kadar meydandaki oturma eyleminin devam edeceği ifade edildi.

Editör: Wan Haber