Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürü Yavuz Ağı, kurumun yaptığı AR-GE çalışmalarını ve yeni geliştirdiği çeşitlerini tanıtmak amacıyla çeşitli fuarlara katıldıklarını ve görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Ağı, en son olarak İstanbul'da gerçekleştirilen 'Türkiye Tohum Teknolojileri Fuarı'na katıldıklarını anlatarak, fuarda kurumun standının ve çalışmalarının yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirler tarafından ilgiyle takip edildiğini belirtti. Fuar kapsamında Pakistanlı firmalarla da ilgili görüşmeler yaptıklarını aktaran Ağı, AR-GE çalışmalarına ve yeni geliştirdikleri çeşitleri tanıtmak amacıyla faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi.
1926'dan buyana Sakarya'nın Arifiye ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Sakarya Mısır Araştırma İstasyonunda yapılan AR-GE çalışmalarıyla çok sayıda yeni türler elde edilerek en yüksek verimin alınması hedefleniyor.
Ağı; "En verimli olan ürünü bulabilmek için hibrit dediğimiz melezleme çalışmalarını yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse farklı yerlerden alınan tohumlar enstitümüzde en iyi sonucu alana kadar melezleme işlemlerini yapıyoruz. Sadece 2 tohumun karışımı yapılıyor. Doğadaki gibi kendi halinde bir karışım değil bilinçli ve eldeki verilere göre bir melezleme yapılıyor. Bunların arasında en iyi sonucu verenler de tescillenerek üretimi yapılıyor ve tohum firmalarına ihale ile veya sözleşme ile satışı yapılıyor. Biz yeni ürünü buluyoruz, tohum firmaları da bunların üretimini yapıyor" dedi.
Aynı cins iki ürünü melezleme ile daha verimli hale getirmeye çalıştıklarını aktaran Ağı, bu yapılan araştırmalar sonunda da en kaliteli ürünün tescillendiğini aktardı.
(SC-İÇ)

11.02.2013 12:35:19 TSI

Editör: Wan Haber