Mersin'de, halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinen 'Talasemi' hastası olan ve ameliyatı için 90 bin liraya ihtiyacı bulunan 7 yaşındaki Zehra Argiş'in ailesi uzanacak yardım elini bekliyor.
Mersin'in Güneş Mahallesi'nde yaşayan Hasan ve Suna Argiş çiftinin ilk çocuğu olan 7 yaşındaki Zehra Argiş, anne ve babası hastalığın taşıyıcısı olduğu için 2006 yılında 'Talasemi' hastası olarak dünyaya geldi. Ancak aile, çocuklarının bu hastalığa yakalandığını 1 yaşına geldiğinde öğrenebildi. Gün geçtikçe zayıf düşen ve sık sık fenalaşan Zehra'ya, götürüldüğü İstanbul Şişli Etfal Hastanesi doktorları tarafından 'Talasemi' hastalığı teşhisi konuldu ve o günden sonra küçük kız çocuğuna haftada 2 kez kan tedavisi uygulanmaya başlandı. Çocuğunun kurtuluşunun ancak 'ilik nakli' ile mümkün olabileceğini öğrenen anne Suna Argiş, hastalığın taşıyıcısı olmasına rağmen riske girip, 2009 yılında da Gurbet adlı ikinci çocuğunu doğurdu. İkinci çocuğu gayet sağlıklı olarak dünyaya gelen ve bu çocuktan alınacak olan ilik naklinin ilk çocuğuna hayat vereceğini öğrenen anne, nakil için Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Yıllardır bu anı bekleyen ve büyük kızları Zehra'nın, kardeşi Gurbet'ten alacağı ilik nakli ile sağlığına kavuşacağını umut eden aile, karşılarına çıkan tedavi masrafı ile adeta yıkıldı. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ailenin çocuklarının tedavi edilebilmesi için, en az 90 bin liraya ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
Bu parayı ödeyebilmelerinin mümkün olmadığını söyleyen anne Argiş, gözyaşları içinde yetkililerden yardım istedi. 3 yıldır ilik nakli yapılacağı günü beklediklerini kaydeden acılı anne, "Kızımın kurtuluşunun ancak ilik nakli ile mümkün olacağını öğrendiğimde, hiç tereddütsüz ikinci çocuğuma hamile kaldım. Onun da hasta olarak dünyaya gelme riski olduğu halde bu riski göze aldım. Çok şükür ikinci çocuğum Gurbet sağlıklı bir şekilde doğdu. Onun iliği ablasına hayat verecek. Ancak tedavi masraflarının en az 90 bin lira olduğu söylendi. Bizim bu parayı bulmamız mümkün değil. Yetkililerden yavrumu kurtarabilmek için yardım bekliyoruz" dedi.
Çocuğunun dalağının her geçen gün büyüdüğünü ve haftada iki kez Mersin Çocuk Hastanesi'nde 2 ünite kan değişiminde bulunmak zorunda kaldıklarını anlatan Suna Argiş, "Daha önceleri 3 haftada bir kan değişimi yapılıyordu, şimdi haftada iki kez yapılmak zorunda. Hücreleri ölüyor ve sürekli kanını değiştiriyoruz. Çoğu zaman kan bulmakta da zorlanıyoruz. Bir an önce ilik naklinin gerçekleşmesi gerekiyor" diye konuştu.
Baba Hasan Argiş de, bahçelerde günübirlik işlerde çalıştığını, bu yüzden hiçbir sağlık güvencesi olmadığını ifade ederek, para sıkıntısı nedeniyle çocuğunun tedavisini yaptıramadıklarını söyledi. Argiş, çocuğunu kurtarabilmek için hayırseverlerden yardım istedi.
(HSK-SO-ÖZ-Y)

24.01.2013 13:04:47 TSI

Editör: Wan Haber