Baba Metin Demir’in kızı Şuheda Demir’in (10) trafik kazasında yaşamını yitirmesi ile gözlerini bağışlamasının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde yapılan kornea nakliyle iki vatandaş gün ışığına kavuştu. Kornealar, Rıza Turan ve Şeref Abi adlı tek gözleri görmeyen iki vatandaşa nakledildi. Operasyon sonrası kızının kornealarının nakledildiği iki kişiyi gören baba Metin Demir, duygulu anlar yaşadı. Düzenlen basın toplantısı ile başarılı yapılan operasyon ile ilgili basın mensuplarına bilgiler verildi. Operasyon ile ilgili ilk olarak konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yapılan göz naklinin Van, bölge ve Türkiye için oldukça önemli olduğunu belirtti. YYÜ’nün artık sadece rutin tedaviler değil bu tür nakillerde yapacağını da belirten Battal, hastanede artık organ nakillerinin başladığını kaydetti. Yakın zamanda böbrek ve ilik nakillerinin de gerçekleşeceğini vurgulayan Prof. Dr. Battal, kızının gözlerini bağışlayan Metin Demir'e teşekkür ederek, kızını kaybetmesinden dolayı başsağlığı diledi.
 

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tekin Yaşar ise, Metin Demir'in sadece kızının gözlerini değil, diğer organlarını da bağışladığını ifade ederek, gerçekleştirdiği operasyon ile ilgili bilgiler verdi. Hastane olarak ilk organ naklini 10 yıl önce yaptıklarını ancak yasal mevzuatta yaşanan problemler nedeniyle ara vermek zorunda kaldıklarını anlatan Prof. Dr. Yaşar, “Yasal düzenlemelerle birlikte tekrar bu nakillere başlamış bulunmaktayız. Kızımızın bedenine zarar vermeden almış olduğumuz korneaları hiçbir zorluk çekmeden 2 hastamıza nakil ettik ve şuan bu hastalarımız görmeye başladılar. Türkiye'de kornea nakli bekleyen 10 bin vatandaşımız var. Eğer bu anlamda organ bağışları yaşanırsa bu vatandaşlarımızda görme yetilerini kazanacaklardır. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmalarını bekliyoruz” dedi.

 

“KIZIM ÖLDÜ 2 KARDEŞİM OLDU"
Van'da 11 gün önce meydana gelen trafik kazasında kaybettiği kızının kornealarının nakledildiği ve 15 yıldan bu yana tek gözle yaşayan Rıza Tuna ve Şeref Abi'yi gören Metin Demir, “Kızımı kaybettim. Ama iki kardeşim oldu. Bu duygunun tarifi olmuyor" dedi. Yıllar sonra gözlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Rıza Tuna ve Şeref Abi, çok mutlu olduklarını belirterek Metin Demir'e teşekkür etti.

Editör: Wan Haber