Kocaeli'de, babası tarafından annesi ve kardeşleri ile birlikte katledilen Gökdeniz Geniş'in sınıf arkadaşlarının olay sonrası psikolojisi bozuldu. Kocatepe İlkokulu 1-A sınıfı öğretmeni ve öğrencilerine terapi verilmeye başlandı.
Olay, geçen günlerde meydana geldi. Babası tarafından annesi ve kardeşleriyle birlikte boğularak öldürülen Gökdeniz Geniş'in sınıf arkadaşları psikolojik travma yaşıyor. Kocaeli'de 15 Ocak günü meydana gelen ve tüm Türkiye'yi derinden sarsan Kuruçeşme katliamının ardından olayda babası tarafından boğularak ve boğazı kesilerek öldürülen Gökdeniz Geniş'in sınıf arkadaşları ve öğretmeni şoku üzerinden atamadı. Ayrıca, aynı gün bir rahatsızlığı nedeniyle vefat eden 1-G sınıfı özel öğrencisi Emirhan Ay'ın da aynı okulda olması psikolojik travmayı artırdı.
Yaşanan katliamın ardından okula yansıyan şok sonrasında birçok çocuk annesini yanında istedi, anneler sınıfa girdi. Olayın ortaya çıkmasında büyük etkisi olan ve yaşadığı üzüntü sonrasında kötü günler geçiren sınıf öğretmeni Adile Yaman da durumdan oldukça etkilendi. Birçok velinin bu konuda okul idaresine başvurması sonucunda okulda farklı önlemler alınmasına karar verildi. Okulun rehber öğretmeni Binnur Küçükyıldız'ın girişimleriyle okulda dünden itibaren terapi eğitimi verilmeye başlandı. Okul müdürü Paşa Tandoğan konuyla ilgili ilçe milli eğitim müdürlüğü ve ilçe kaymakamlığına başvurdu. Kaymakamlık, Rehberlik Eğitim Merkezi (RAM) aracılığıyla, sınıf öğrencilerine ve velilere bu konuda terapi vermesi için dört rehber öğretmen görevlendirdi.
Okulun rehber öğretmeni Binnur Küçükyıldız, KOÜ Çocuk ve Ruh Sağlığı Bölümü'nden Doç.Dr. Özlem Yıldız Özdemir'le irtibat kurdu. Verilen eğitim sonrası olaydan en fazla etkilenen çocuklar için ayrı bir önlem alınarak üniversiteye yönlendirilecek. Okulda dün başlayan eğitimde Yahya Kaptan İ.Ö.O. Rehber Öğretmeni Şule Gün, 24 Kasım Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Serap Türe, Atatürk Ortaokulu Rehber Öğretmeni Muharrem Köse ve Gazi Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Berna Akyüz, özel olarak görevlendirildi. Verilen eğitimde dün 2 rehber velilere, 2 rehber öğrencilere eğitim verdi. Okul müdürü Tandoğan, talep olursa Şubat tatilinde de eğitimlere devam edebileceklerini belirtti.
Terapi programında bugün olaydan en fazla etkilenen öğrenciler eğitilecek. Yarın verilen eğitimin değerlendirmesi yapılarak sonuç alınacak. Uzman bir öğretmen, verilen eğitimle ilgili şunları söyledi: "Biz bu tür konularda verdiğimiz eğitimde özellikle olayın sebebi ve oluş şekli üzerinde durmuyoruz. Ancak diğer yandan bu konuyu konuşabilmelerinin gerektiğini vurguluyoruz. Çocukları bir an önce normale döndürerek, kendilerini güvende hissetmelerini, iyi olmalarını sağlıyoruz. 'Güvenli Yer Çalışması, Yas Duygusu, Veda Duygusu' gibi başlıkları ele alıyoruz. Veda duygusunda örneğin ölen öğrenci ardından boş kalmamasını veya sırasına çiçek koyulmamasını, tören yapılmamasını öneriyoruz ya da 'O bizi duysa ne söylerdiniz?' gibi çalışmalar yapıyoruz."
(UU-HO-Y)

23.01.2013 12:12:45 TSI

Editör: Wan Haber