Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın boşaltılmasına tepki gösteren oda yöneticileri ve çalışanları gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar şöyle:

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, Ali Hacıalioğlu, Mimarlar Odası yöneticisi Mücelle Yapıcı, Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, Mürsel Selçuk, Sinan Omacan, Nihat Uçukoğlu, Hilmi Etikan, Yasemin Dura, Metin Karadağ, Zeki Aslan, Hasan Fener, Cem Tüzün, Ersin Kiriş.

Gözaltına alınan oda yöneticisi ve çalışanlar Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Ne olmuştu?

Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2002 yılında imzalanan bir protokolle 49 yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmişti.

Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 7.12.2015 tarihinde göndermiş olduğu bir yazı ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiği bildirilmişti.

İstanbul 12. İdare Mahkemesi 8 Mart 2016 tarihli kararında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin bakanlık lehine karar vermesi üzerine “boşaltma tebligatı” yollandığı anlaşılmıştı.

Beşiktaş Kaymakamlığı, 30 Mayıs günü Mimarlar Odası’na tahsisli hizmet binası olarak kullanılan Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın boşaltılması için odaya tebligat gönderdi.

Mimarlar Odası yaptığı açıklamada 24 saati bulmayan bir sürede mümkün olamayacak bu talebi “intikam duygusuyla zorla boşaltma girişimi” olarak değerlendirdi.

Editör: Wan Haber